Ucraina, întreruperi majore în alimentarea cu energie, după noile atacuri ale Rusiei
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Ucraina, întreruperi majore în alimentarea cu energie, după noile atacuri ale Rusiei / Foto: Pixabay, de Nicole Köhler
Ucraina, întreruperi majore în alimentarea cu energie, după noile atacuri ale Rusiei / Foto: Pixabay, de Nicole Köhler
Ucraina se confruntă cu întreruperi majore în alimentarea cu energie, după noile atacuri ale Rusiei.

Ucraina se confruntă cu noi întreruperi majore în alimentarea cu energie, după atacul cu drone lansat de Rusia asupra Ucrainei în noaptea de duminică spre luni. Situația este îngrijorătoare mai ales la Kiev, iar în capitală şi în alte regiuni sirenele de raid aerian au fost din nou declanşate luni la prânz, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Operatorul reţelei de distribuţie a energiei electrice din Ucraina, compania Ukrenergo, a anunţat că sistemul energetic se află într-o situaţie dificilă după acest nou atac, în total sunt afectate zece regiuni, adică aproape întreaga ţară, şi restabilirea furnizării energiei ar putea dura mult timp.

Dronele ruseşti au încercat să lovească instalaţiile electrice din întreaga ţară


Ukrenergo a mai semnalat că dronele ruseşti au încercat să lovească instalaţiile electrice din întreaga ţară. În plus faţă de dronele de producţie iraniană, în zonele din sudul şi estul Ucrainei aflate în bătaia artileriei ruse a fost folosit şi acest mijloc de atac pentru lovirea infrastructurii energetice ucrainene.

La câteva ore după încetarea atacului cu drone sirenele de raid aerian au fost declanşate din nou la Kiev şi în restul Ucrainei. Potrivit unor relatări de pe social media ucrainene, neconfirmate de autorităţi, sirenele au fost activate după ce două bombardiere ruseşti cu rază lungă de acţiune au decolat din vestul Rusiei îndreptându-se către estul Ucrainei.

După explozia de pe podul Crimeei, Rusia a început în octombrie o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra infrastructurilor critice ucrainene, pentru a încerca astfel să aducă Kievul la masa negocierilor şi a diminua potenţialul de luptă al Ucrainei în războiul declanşat în februarie prin agresiunea rusă.

Kissinger, veteranul diplomaţiei americane, crede că se apropie momentul în care va trebui găsită o pace negociată în Ucraina

Duminică, veteranul diplomaţiei americane, Henry Kissinger a avertizat că momentul în care va trebui găsită o pace negociată în Ucraina se apropie tot mai mult şi este nevoie de aceasta pentru a reduce riscul unui nou război mondial devastator, dar visele privind destrămarea Rusiei ar putea dezlănţui haosul nuclear.

Secretar de stat al SUA în timpul preşedinţilor republicani Richard Nixon şi Gerald Ford, Kissinger a fost atunci un arhitect al politicii de destindere în relaţiile cu Uniunea Sovietică în contextul Războiului Rece. El s-a întâlnit de mai multe ori cu Vladimir Putin după ce acesta a devenit preşedinte al Rusiei în anul 2000.

În prezent nu se întrevede niciun sfârşit al războiului declanşat în februarie de Rusia contra Ucrainei şi care a ucis zeci de mii de oameni. Rusia controlează la ora actuală aproximativ o cincime din teritoriul Ucrainei. În timp ce Putin vrea ca Ucraina să recunoască pierderea Crimeii şi a regiunilor din est şi sud anexate de Rusia, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, sprijinit de Occident cu arme şi muniţii, condiţionează orice negociere cu Rusia de retragerea completă a trupelor acesteia de pe tot teritoriul Ucrainei, condiţie în care Moscova vede o influenţă a Washingtonului asupra Kievului.






Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel