Data publicării:

Ucraina, decizie oficială: ”Rusia” și ”Moscova” se vor scrie cum scriam noi ”Ceaușescu” și ”PCR” în 1990

Autor: Ion Voicu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Covorul soților Ceaușeascu, vândut cu zeci de mii de euro pe internet / Foto: Captură video Realitatea Plus
Covorul soților Ceaușeascu, vândut cu zeci de mii de euro pe internet / Foto: Captură video Realitatea Plus
Comisia Națională pentru Standardele Limbii de Stat din Ucraina a decis că scrierea cuvintelor precum „Rusia” și „Moscova” cu litere mici în documente neoficiale nu va mai fi considerată o eroare.

Decizia vine după ce mulți ucraineni, în special pe rețelele de socializare,  au început să folosească litere mici atunci când se refereau la statul care a invadat Ucraina, în februarie 2022. Sancționarea morală a unor persoane sau instituții, prin această metodă, a fost folosită și de presa din România, în 1990.

Pe lângă apelative cum ar fi ”odiosul dictator și sinistra sa soție”, adresate cuplului prezidențial, presa a utilizat mai bine de un an formularea ”ceaușescu” și ”pcr”, în loc de Ceaușescu și PCR. Academia Română nu a validat oficial grafia cu litere mici a numelor personajelor negative, iar după un timp presa a și renunțat la această formula.

Comisia pentru Standardele Limbii de la Kiev a explicat că a luat decizia luând în considerare apelurile vicepremierului ucrainean Iryna Vereșciuk și scrisorile oficiale de la Institutul de Limbă Ucraineană și Institutul de Lingvistică al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei.

De acum înainte, scrierea cuvintelor precum „Federația Rusă”, „Rusia”, „Moscova”, „Regatul Moscovei”, „Imperiul Rus” și „Duma de Stat a Federației Ruse”, cu litere mici, nu va fi o „abatere de la normele limbii ucrainene în texte cu caracter neoficial”, a anunțat Comisia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel