Data publicării:

Ucraina contestă decizia prin care nu va găzdui Eurovision 2023

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp

Ucrainenii consideră că decizia de i se retrage calitatea de gazdă a Eurovision este nedreaptă.

Ucraina, care a câştigat în acest an concursul Eurovision, a denunţat vineri decizia prin care i-a fost retrasă calitatea de gazdă a următoarei ediţii a acestei competiţii muzicale din motive de securitate după invadarea teritoriului său de către Rusia, informează AFP.

"Ucraina nu este de acord cu natura deciziei luate de Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune (EBU)", a declarat într-un comunicat ministrul ucrainean al Culturii, Oleksandr Tkacenko. "Cerem negocieri suplimentare pentru a găzdui Eurovision 2023 în Ucraina", a adăugat el.

Există garanții în privința normelor de securitate, spun oficialii

"Cerem schimbarea acestei decizii, pentru că noi credem că putem să ne îndeplinim toate angajamentele pe care ni le-am asumat", a mai spus ministrul ucrainean, dând asigurări că ţara lui "a îndeplinit până acum toate condiţiile" şi că "a oferit răspunsuri şi garanţii în privinţa normelor de securitate" în vederea organizării următoarei ediţii a acestui concurs muzical.

Puţin mai devreme în cursul zilei de vineri, EBU a anunţat că examinează posibilitatea ca Regatul Unit, care s-a clasat pe locul al doilea la finalul competiţiei din 2022, să înlocuiască Ucraina în calitate de gazdă a ediţiei din 2023. "În circumstanţele actuale, garanţiile de securitate şi operaţionale care sunt necesare pentru a găzdui, a organiza şi a produce show-ul Eurovision (...) nu pot fi îndeplinite de Ucraina", a anunţat EBU într-un comunicat.

Ce se întâmplă în Ucraina din februarie

 

Rusia a lansat o invazie militară în Ucraina la sfârşitul lunii februarie, care a făcut zeci de mii de morţi şi a provocat distrugeri masive. Aproximativ 20% din teritoriul ucrainean este în prezent ocupat de armata rusă şi numeroase alte regiuni ucrainene sunt bombardate aproape în fiecare de rachete ruseşti.

Ţara al cărei reprezentant câştigă concursul Eurovision trebuie, în mod normal, să organizeze competiţia în anul următor.

Grupul ucrainean Kalush Orchestra, al cărui cântec "Stefania" combină elemente de hip-hop şi muzică tradiţională, a câştigat pe 15 mai concursul Eurovision 2022, organizat în oraşul italian Torino, devansând Regatul Unit şi Spania graţie numărului mare de voturi primite din partea telespectatorilor europeni.

„În urma câștigării lor la Eurovision Song Contest (ESC) din mai, EBU a explorat opțiuni pentru găzduirea competiției de anul viitor cu postul public ucrainean UA:PBC, care a organizat anterior evenimentul în 2017 și 2005.

A devenit o tradiție binecunoscută ca câștigătorul Eurovision Song Contest să găzduiască competiția în anul următor, oferind anumite criterii, inclusiv asigurarea viabilității organizării evenimentului și a siguranței tuturor părților interesate, inclusiv a publicului.

Având în vedere războiul în desfășurare de la invazia rusă a țării câștigătoare din acest an, EBU și-a făcut timp pentru a efectua o evaluare completă și un studiu de fezabilitate atât cu UA:PBC, cât și cu specialiști terți, inclusiv pe probleme de siguranță și securitate.

EBU, comunicat privind decizia

Eurovision Song Contest este una dintre cele mai complexe producții TV din lume, mii de oameni lucrând la eveniment și participând la eveniment și sunt necesare 12 luni de timp de pregătire.

În urma unei analize obiective, Grupul de referință, consiliul de conducere al CES, a concluzionat cu profund regret că, având în vedere circumstanțele actuale, garanțiile de securitate și operaționale necesare pentru ca un radiodifuzor să găzduiască, să organizeze și să producă Eurovision Song Contest conform regulilor CES nu pot fi îndeplinite de UA:PBC.

EBU dorește să mulțumească UA:PBC pentru cooperarea și pentru angajamentul lor din toată inima în explorarea tuturor scenariilor în săptămânile de la câștigarea Orchestrei Kalush, pe 14 mai, la Torino și până în prezent, împărtășind tristețea și dezamăgirea că concursul de anul viitor nu poate avea loc în Ucraina.

EBU a sprijinit UA:PBC într-o gamă întreagă de zone de la invazie. Ne vom asigura că acest sprijin continuă, astfel încât UA:PBC să poată menține serviciul indispensabil pe care îl oferă ucrainenilor.

Ca urmare a acestei decizii, în conformitate cu regulile și pentru a asigura continuitatea evenimentului, EBU va începe acum discuțiile cu BBC, în calitate de vicecampion din acest an, pentru a găzdui potențial Eurovision Song Contest 2023, în Regatul Unit.

Intenția noastră deplină este ca victoria Ucrainei să se reflecte în spectacolul de anul viitor. Aceasta va fi o prioritate pentru noi în discuțiile cu eventualele gazde.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel