Data publicării:

Invazia rusă din Ucraina. Consiliul Europei îşi suspendă relaţiile cu Belarusul

Autor: Julia Pandi | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels
Consiliul Europei a anunţat suspendarea relaţiilor sale cu Belarusul din cauza "participării active a ţării" la invazia rusă din Ucraina.

Consiliul Europei (CoE), apărător al statului de drept pe continent, a anunţat joi suspendarea relaţiilor sale cu Belarusul din cauza 'participării active a ţării' la invazia rusă din Ucraina, relatează AFP, citat de Agerpres.

Comitetul de Miniştri, organ executiv al organizaţiei, 'a decis astăzi să suspende orice relaţie cu Belarusul', anunţă CoE într-un comunicat.

Acesta precizează, de asemenea, că vrea 'să întărească legăturile cu societatea civilă belarusă şi opoziţia în exil'.

Acest anunţ survine la o zi după excluderea oficială a Rusiei din Consiliul Europei, din care făcea parte din 1996.

Participarea Moscovei la principalele organisme ale CoE a fost suspendată de pe 25 februarie, a doua zi după lansarea ofensivei în Ucraina.

Belarusul nu este membru deplin al CoE, întrucât nu a semnat Convenţia Europeană a Drepturilor Omului

Minskul cooperează totuşi cu organizaţia, în calitate de semnatar a 12 convenţii iniţiate de Consiliului Europei, între care Convenţia privind lupta împotriva traficului de fiinţe umane, Convenţia culturală europeană sau Convenţia privind conservarea vieţii sălbatice în Europa.

Belarusul este de asemenea membru a patru acorduri parţiale, care nu au statut de tratate internaţionale, dar propun o formă de cooperare pe teme speciale.

Minskul participă, de asemenea, la lucrările Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) şi la cele ale Comisiei de la Veneţia, grup consultativ care emite avize juridice în privinţa unor proiecte de lege sau ale unor legi deja în vigoare ale statelor.

Participarea Belarusului la aceste grupuri de lucru a fost de asemenea suspendată, precizează CoE.

 

VEZI ȘI: Rusia părăseşte Consiliul Europei, preîntâmpinând o posibilă expulzare

Rusia a declanşat marţi procedura ieşirii din Consiliul Europei, acuzând NATO şi UE că au făcut din această organizaţie un instrument în serviciul 'expansiunii lor militaro-politice şi economice spre Est' şi preîntâmpinând astfel o posibilă expulzare a sa din cauza atacului militar asupra Ucrainei, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Piotr Toltoi, şeful delegaţiei ruse la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, a anunţat pe canalul său de Telegram că a predat o scrisoare de la ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, cu decizia Moscovei.

'Notificarea retragerii Federaţiei Ruse din Organizaţie' a fost predată marţi secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejcinovic Buric, a anunţat şi Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat.

"Cei care ne forţează să luăm această măsură vor purta întreaga responsabilitate pentru distrugerea spaţiului umanitar"

'Cei care ne forţează să luăm această măsură vor purta întreaga responsabilitate pentru distrugerea spaţiului umanitar şi juridic comun pe continent şi pentru consecinţele pentru Consiliul Europei însuşi, care, fără Rusia, îşi va pierde statutul paneuropean', a adăugat diplomaţia de la Moscova.

NATO şi UE, continuă Ministerul rus de Externe, 'nu văd în această organizaţie decât un instrument de sprijin ideologic pentru expansiunea militaro-politică şi economică spre Est, un mijloc de a impune 'o ordine bazată pe reguli' care le este favorabilă şi care este, de fapt, 'un joc fără reguli.

În comunicatul său, diplomaţia rusă acuză instituţiile Consiliului Europei, inclusiv Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), instanţa sa judiciară, că 'au fost folosite sistematic pentru a exercita presiuni asupra Rusiei şi pentru a se amesteca în afacerile sale interne'.

Consiliul Europei, organism responsabil cu monitorizarea respectării drepturilor omului şi a statului de drept, a suspendat Rusia din rândurile sale la 25 februarie, la o zi după începerea invaziei din Ucraina, cu excepţia CEDO, ultimul recurs pentru cei circa 145 de milioane de cetăţeni ruşi.

Creat în 1949, Consiliul Europei reunea până acum aproape toate statele de pe continentul european, 47 în total, inclusiv Rusia, din 1996, şi Ucraina, din 1995.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a cerut luni Consiliului Europei 'să expulzeze imediat' Rusia din rândurile sale, spunând că cei vinovaţi 'de această agresiune neprovocată şi nejustificată nu pot rămâne în familia europeană, unde viaţa este cea mai de preţ valoare'.

Comitetul de Miniştri al Consiliul Europei, 'executivul' său, din care fac parte ambasadorii statelor membre, urma să se reunească joi pentru a lua o decizie în legătură cu eventuala expulzare a Rusiei.

Kremlinul a spus luna trecută că suspendarea Rusiei este nedreaptă, dar că ea oferă un motiv bun pentru a părăsi de tot organizaţia, ceea ce ar oferi Moscovei oportunitatea de a restabili pedeapsa cu moartea pentru fapte grave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel