Data publicării:
Ucraina confirmă că a atacat Insula Şerpilor cu raiduri aeriene. Operaţiunea este în desfăşurare
Armata ucraineană a anunţat marţi că a lansat lovituri aeriene asupra Insulei Şerpilor, relatează CNN.
Potrivit Comandamentului Operaţional Sud al armatei ucrainene, au fost efectuate lovituri ţintite cu folosirea de forţe diverse asupra insulei din Marea Neagră ocupată de Rusia din primele zile ale invaziei acesteia în Ucraina. Operaţiunea militară încă este în desfăşurare şi se impune o tăcere informaţională până la finalizarea ei, adaugă acelaşi comandament ucrainean.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, declarase marţi mai devreme că 'luni, 20 iunie, la ora 5 dimineaţa, regimul de la Kiev a întreprins o nouă tentativă nebunească de a cuceri Insula Şerpilor'. Potrivit acestuia, forţele ucrainene 'intenţionau să efectueze bombardamente aeriene şi de artilerie masive (...) înainte de a debarca şi cuceri' insula, folosind drone, lansatoare de rachete şi obuziere.
Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene...
Insula Şerpilor a devenit la începutul războiului un simbol al rezistenţei ucrainene după ce a fost mediatizată o înregistrare audio ucraineană neautentificată de surse independente şi conform căreia, în timp ce echipajul crucişătorului rus Moskva le cerea prin radio militarilor ucraineni de pe insulă să se predea, aceştia din urmă ar fi răspuns cu mesajul 'Navă de război rusească, du-te naibii!'.
După publicarea acelei înregistrări, Kievul a susţinut că militarii ucraineni de pe Insula Şerpilor au fost ucişi în timpul asaltului, dar a recunoscut mai târziu că ei sunt în viaţă. Rusia anunţase imediat după ocuparea insulei că 82 de soldaţi ucraineni s-au predat pe Insula Şerpilor. Soldaţii ucraineni au fost între timp eliberaţi în cadrul unui schimb de prizonieri.
Pe lângă valoarea sa simbolică, insula este de asemenea strategică şi ca urmare a situării sale în largul coastelor ucrainene şi româneşti, care reprezintă un post de observare bun şi un posibil loc de desfăşurare pentru sisteme de apărare sol-aer. Moscova a afirmat deja că a dejucat în trecut tentative de atac ale forţelor ucrainene, dar cea raportată marţi pare să se distingă prin amploarea mijloacelor mobilizate, notează Agerpres.
Citește și - Zelenski: Africa, "ostatică" în războiul cu Rusia
Volodimir Zelenski a spus că Africa a fost „ostatică" în războiul cu Rusia.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, luni, 21 iunie, că Africa a fost „ostatică" în războiul cu Rusia, care a contribuit la creșterea prețurilor la alimente pe continent.
Țările africane sunt afectate în mod acut de criza tot mai mare, care a făcut ca prețurile cerealelor, uleiului de gătit, combustibilului și îngrășămintelor să crească vertiginos. Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrășăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb și ulei de floarea-soarelui.
Într-un discurs ținut în fața liderilor Uniunii Africane, Volodimir Zelenski a declarat că Africa a fost prinsă într-o situație care nu a fost creată de el.
„Mă adresez vouă într-o stare de urgență, când avem un război. Într-o stare de urgență pentru întreaga lume, când Africa este de fapt luată ostatică. Ostatică a celor care au început războiul împotriva statului nostru. Acest război poate părea foarte îndepărtat pentru voi și pentru țările voastre. Dar creșterea catastrofală a prețurilor la alimente l-a adus deja acasă la milioane de familii africane", a declarat Volodimir Zelenski într-un discurs video în fața Biroului Adunării Uniunii Africane, scrie Reuters. Vezi știrea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News