Data publicării:

Ucraina ar fi preluat controlul a opt localități, în două săptămâni de când a început contraofensiva

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Ucraina a anunţat luni că a alungat forţele ruse dintr-un al optulea sat în contraofensiva sa de două săptămâni, o aşezare situată pe o parte puternic fortificată a liniei frontului, lângă cea mai directă rută către coasta Mării Azov a ţării.

Un oficial instalat de Rusia a declarat duminică că Ucraina a preluat controlul asupra satului Piatikhatki, din regiunea de sud Zaporojie. Mai târziu, el a transmis că Moscova i-a împins iarăși în luptă și luni dimineață a spus că Ucraina va ataca din nou.

Ministrul adjunct al apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat că forțele ucrainene nu numai că au preluat controlul în Piatikhatki, ci au înaintat cu până la șapte km în liniile rusești, în două săptămâni, cucerind 113 km pătrați de teren.

„În cursul a două săptămâni de operațiuni ofensive, în direcțiile Berdiansk și Melitopol, opt așezări au fost eliberate”, a declarat Maliar pe Telegram, referindu-se la două orașe de pe litoralul ocupat de ruși.

Capturarea raportată a satelor reflectă câștiguri progresive pentru Ucraina, care evidențiază provocarea de a depăși liniile unde Moscova a petrecut luni de zile întărindu-se. Piatikhatki este totuși o localitate cu însemnătate, deoarece se află la aproximativ 90 km de coastă.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat eforturile trupelor și a spus că va continua discuțiile cu aliații occidentali pentru a le furniza arme și muniții cât mai curând posibil.

„Trupele noastre avansează, poziție cu poziție, pas cu pas, mergem înainte”, a spus el duminică seara. „Principalul lucru pe care trebuie să îl asigurăm este viteza de aprovizionare”.

Luni, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele sale au zădărnicit o încercare ucraineană de a lua satul Novodonețke din estul regiunii Donețk, o altă zonă în care s-a concentrat contraofensiva Kievului.

Rușii au publicat un videoclip care arată un tanc de fabricație franceză capturat. Kievul nu a comentat știrea.

Ucraina a recunoscut atacurile de-a lungul mai multor părți ale liniei frontului de 1.000 de km, în contraofensiva sa mult așteptată, pentru a relua sub control cele 18% din teritoriul său ocupat de Rusia.

Dar Kievul a impus o întrerupere a informațiilor asupra bătăliilor actuale și viitoare din motive de securitate. Analiştii spun că faza principală a contraofensivei nu a început încă.

Ambele părți par să fi suferit pierderi grele în luptele recente și ambele spun că au pierdut mai puține trupe decât inamicii lor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel