Ucraina a folosit arma ”mass-media” în războiul cu Rusia. Victoria, datorită unei campanii de dezinformare. SUA își anunță contribuția
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Lupte intense în Ucraina la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk foto pexels ilustrativ
Lupte intense în Ucraina la Bahmut şi Soledar, în regiunea Doneţk foto pexels ilustrativ
Ucraina își recâștigă teritoriile capturate de ruși, folosind toate armele posibile. De această dată, rușii au fost induși în eroare de o campanie de dezinformare. 

Mediatizata ofensivă din sudul Ucrainei a fost o campanie de dezinformare pentru a distrage atenţia Rusiei de la cea reală, pregătită în regiunea Harkov, au declarat reprezentanţi ai forţelor speciale ale Ucrainei, citaţi de The Guardian, scrie ziare.com

Forţele ucrainene continuă să facă progrese rapide şi neaşteptate în nord-estul ţării, recâştigând peste o treime din regiunea ocupată Harkov în trei zile. O mare parte din câştigurile teritoriale ale Ucrainei au fost confirmate sâmbătă de Ministerul rus al Apărării.

Rușii au fugit de pe front

”A fost o mare operaţiune specială de dezinformare”, a spus Taras Berezovets, un fost consilier pentru securitate naţională, devenit ofiţer de presă pentru brigada Bohun a forţelor speciale ucrainene. ”Rusia s-a gândit că va fi în sud şi şi-a mutat echipamentul. Apoi, în loc de sud, ofensiva a avut loc acolo unde se aşteptau mai puţin, iar acest lucru i-a făcut să intre în panică şi să fugă”, susţine el.

În 29 august, comandamentul sudic al Ucrainei a anunţat că a început ofensiva mult aşteptată din regiunea Herson. Dar soldaţii de pe linia frontului din Herson au declarat la acea vreme că nu au văzut nicio dovadă a ofensivei menţionate sau că luptele active care au avut loc au fost o reacţie la o tentativă de ofensivă a Rusiei cu câteva zile mai devreme.

Agitația mass-media asupra ofensivei din sud, o campanie coordonată de dezinformare

În ultimele două săptămâni, forţele ucrainene din sud au ocupat mai multe sate – nu este puţin lucru, având în vedere puterea raportată a poziţiilor ruseşti şi unul care, totuşi, a dus la răniţi. Şi totuşi, capturarea acestor mici sate din regiunea Herson, cu câteva mii de locuitori, a devenit dintr-o dată o mare ştire internaţională. Berezovets a spus că agitaţia mass-media în jurul ofensivei din sud a fost o campanie coordonată de dezinformare, care se construia de câteva luni.

A avut succes în a provoca Rusia să mute echipamente şi personal pe frontul de sud, inclusiv parţial din regiunea Harkov, a spus Berezovets. ”Între timp, luptătorilor ucraineni din Harkov li s-au oferit cele mai bune arme vestice, în mare parte americane”, a declarat el. 

O parte a operaţiunii speciale a implicat îndepărtarea informatorilor din părţile controlate de forţele ucrainene în Harkov, pentru a-i împiedica să transmită ruşilor informaţii despre pregătirile Ucrainei, a declarat o sursă militară care cunoaşte detaliile operaţiunii. 

Ministerul rus al Apărării a confirmat retragerea. Trupele ucrainene au îndepărtat în ultimele zile forţele ruse dintr-o serie de aşezări din regiunea pe care Moscova a ocupat-o încă din primele zile ale invaziei sale.

Contraofensiva, cu ajutorul informațiilor americane

Înalți oficiali ucraineni au intensificat schimbul de informații cu omologii lor americani în timpul verii, pe măsură ce au început să planifice contraofensiva care le-a permis să obțină câștiguri dramatice în nord-est în ultimele zile, o schimbare care a permis Statelor Unite să furnizeze informații mai bune și mai relevante despre punctele slabe ale Rusiei, potrivit oficialilor americani, notează The New York Times, conform g4media.

De-a lungul războiului, Statele Unite au furnizat Ucrainei informații despre posturile de comandă, depozitele de muniție și alte noduri cheie din liniile militare rusești. Astfel de informații în timp real le-au permis ucrainenilor – care, după cum recunosc oficialii americani, au jucat un rol decisiv în planificare și execuție – să vizeze forțele rusești, să ucidă generali de rang înalt și să forțeze mutarea proviziilor de muniție mai departe de liniile de front rusești.

Câștigurile din nord-est, inclusiv recucerirea orașului Izium, un nod feroviar cheie, au fost cele mai importante progrese pe care Ucraina le-a făcut până acum, au declarat înalți oficiali americani.

Citește și: Victorie pentru ucraineni. Armata a recucerit orașul Kupiansk. Zelenski: Au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km - Foto/Video

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel