Data publicării:
• Ucraina a acceptat un armistițiu temporar. Bogdan Chireac, informație de ultimă oră, "pe surse", despre intenția Moscovei: Ar trebui să ne bucurăm!

Analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat faptul că "poziția de pace în forță a lui Donald Trump pare să dea rezultate".
Analistul politic Bogdan Chirieac a explicat ce urmează după ce Kievul a acceptat un armistițiu de 30 de zile cu Rusia, iar Statele Unite au anunțat reluarea sprijinului militar pentru Ucraina.
Bogdan Chirieac: Un prim pas spre pace și spre reconstruirea Ucrainei
"Armistițiul temporar este un prim pas spre pace și spre reconstruirea Ucrainei. În orice caz, putem spera în lucrul acesta. Trebuie să recunoaștem că poziția de pace în forță a lui Donald Trump pare să dea rezultate. Să vedem reacția Moscovei în acest moment. Deocamdată, pe surse, am aflat că Moscova ar fi de acord cu un armistițiu, dar și cu pacea, cu marea condiție ca toate teritoriile ocupate de ei prin forță, inclusiv Crimeea, să rămână la ei. Negocierile sunt la început. Nu va fi ușor.
Totuși, faptul că Ucraina acceptă armistițiul înseamnă că, probabil, și Rusia va face același lucru. Ne lasă măcar cu ideea de a spera că măcelul din Ucraina se oprește și că Rusia va rămâne acolo unde este acum. Altminteri, să știți că, dacă va avansa Rusia o să ne trezim cu ea la granița cu România, iar asta nu e bine deloc.
Eu cred că domnul Zelenski este sincer în această inițiativă de armistițiu. Avem dovezi în acest sens. Zelenski i-a cerut scuze lui Trump după episodul din Biroul Oval, iar Trump l-a invitat din nou la Casa Albă. Deci, poate că tot răul spre bine. Zelenski era obișnuit să aibă un anumit tip de dialog cu fosta administrație, care era mult mai permisivă, în timp ce Trump pleacă mereu dintr-o poziție de forță. Am văzut clar lucrul acesta. Până la urmă, și Uniunea Europeană, prin vocea doamnei Ursula von der Leyen, a zis că nu se poate fără America și că trebuie să rămânem împreună.
"Planul care a dat peste cap scopul Occidentului"
Ar trebui să ne bucurăm că sunt șanse să se oprească măcelul în Ucraina, însă ochii trebuie să rămână ațintiți asupra a ceea ce va face Rusia în continuare. E foarte important să vedem dacă Rusia va profita de armistițiu sau de pace pentru a-și reveni, pentru a se reînarma, pentru a ataca iar Ucraina sau chiar Occidentul. Totuși, un atac asupra Occidentului nu cred că se va petrece. Rusia nu are această capacitate din niciun punct de vedere: nici democratic, nici tehnologic, nici demografic, nici financiar, nici măcar militar.
Am văzut ce capacitate militară scăzută au avut. Planul care a dat peste cap scopul Occidentului, de a proteja Ucraina, a fost că, în ciuda pierderilor de 800.000 de oameni, Putin nu s-a oprit. Orice om sănătos la cap, la pierderi de un asemenea nivel în secolul XXI, s-ar fi oprit. Putin nu s-a oprit. Nu s-a luat în calcul faptul că pe Putin nu-l interesează în niciun fel viața oamenilor săi", a explicat Bogdan Chirieac la România TV.
Statele Unite au anunțat marți reluarea sprijinului militar și a colaborării în domeniul informațiilor cu Ucraina
Statele Unite au anunțat marți reluarea sprijinului militar și a colaborării în domeniul informațiilor cu Ucraina, după ce autoritățile de la Kiev au acceptat propunerea Washingtonului pentru o pauză de 30 de zile a ostilităților cu Rusia. Decizia a fost confirmată printr-un comunicat emis de ambele guverne.
Discuțiile dintre oficialii americani și cei ucraineni s-au desfășurat timp de peste opt ore la Jeddah, în Arabia Saudită. Secretarul de stat Marco Rubio a precizat că inițiativa va fi transmisă Moscovei, subliniind că acum Kremlinul trebuie să ia o decizie. Washingtonul speră ca Rusia să răspundă favorabil în cel mai scurt timp.
În același timp, Moscova a reacționat rapid prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Maria Zaharova, care a declarat că Rusia nu exclude discuții cu Statele Unite în zilele următoare. Kremlinul urmează să analizeze propunerea și să transmită un răspuns oficial.
Reamintim că într-o ședință a Consiliului de Securitate din 20 ianuarie, Vladimir Putin a declarat că nu consideră necesar un armistițiu temporar și că Rusia are nevoie de o rezolvare definitivă a conflictului. Liderul de la Kremlin a insistat că nu va face compromisuri teritoriale și a cerut retragerea completă a forțelor ucrainene din patru regiuni ocupate parțial de armata rusă. În schimb, președintele Volodimir Zelenski a subliniat că, în cazul unui acord, oprirea focului ar putea intra în vigoare imediat, permițând realizarea unui schimb de prizonieri și facilitarea livrării de ajutor umanitar către zonele afectate de război.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News