Twitter, vinovat fără vină. Curtea Supremă a dat verdictul: Nu a favorizat acte de terorism
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Curtea Supremă a decis că Twitter nu va trebui să facă față acuzațiilor că a ajutat și a favorizat terorismul atunci când a găzduit tweet-uri create de gruparea teroristă ISIS.

Potrivit CNN, Curtea Supremă a acordat Silicon Valley o victorie masivă joi, deoarece a protejat platformele online de două procese despre care experții juridici avertizaseră că ar fi putut schimba internetul. Deciziile duble păstrează capacitatea companiilor de social media de a evita procesele care decurg din conținut legat de terorism – și sunt o înfrângere pentru criticii din industria tehnologiei care spun că platformele nu sunt responsabile.

Procedând astfel, instanța s-a alăturat industriei tehnologice și a grupurilor de drepturi digitale care susțineau că expunerea platformelor tehnologice la mai multe răspunderi ar putea desfiinţa funcțiile de bază ale multor site-uri web.

Într-unul dintre cele două cazuri, Twitter v. Taamneh, Curtea Supremă a decis că Twitter nu va trebui să facă față acuzațiilor că a ajutat și a favorizat terorismul atunci când a găzduit tweet-uri create de gruparea teroristă ISIS.

Instanța a respins, de asemenea, Gonzalez v. Google , un alt caz urmărit îndeaproape despre moderarea conținutului rețelelor sociale – ocolind o invitație de a restrânge un scut federal de răspundere cheie pentru site-uri web, cunoscut sub numele de Secțiunea 230 din Actul de decență în comunicare. Decizia de joi lasă în vigoare o hotărâre a instanței inferioare care a protejat platformele de social media de o gamă largă de procese pentru moderarea conținutului.

Decizia Twitter a fost unanimă și scrisă de judecătorul Clarence Thomas care a spus că platformele de social media sunt puțin diferite de alte tehnologii digitale. „S-ar putea ca actori răi precum ISIS să poată folosi aceste platforme sociale pentru scopuri ilegale – și uneori teribile –”, a scris Thomas. „Dar același lucru s-ar putea spune despre telefoane mobile, e-mail sau internet în general.”

Curtea a considerat că găzduirea de către Twitter a discursurilor teroriste generale nu creează responsabilitate juridică indirectă pentru anumite atacuri teroriste, ridicând efectiv ștacheta pentru astfel de afirmații viitoare. „Concluzionam”, a scris Thomas, „că afirmațiile reclamanților sunt irelevante pentru a stabili că acești inculpați au ajutat și au încurajat ISIS la atac”.

El a subliniat că reclamanții „nu au susținut că pârâții au oferit în mod intenționat vreun ajutor substanțial” atacului în cauză și nici nu au ajutat „în mod general și sistemic” ISIS într-un mod care să-i facă răspunzători pentru „fiecare atac ISIS”.

Twitter vs Taamneh

Reclamanții din cazul Twitter vs Taamneh, familia lui Nawras Alassaf, care a fost ucis într-un atac ISIS la Istanbul în 2017, au susținut că aceste companiile de social media, inclusiv Twitter, au ajutat cu bună știință ISIS, încălcând legea federală antiterorism şi permițând ca o parte din conținutul grupului să persiste. pe platformele lor, în ciuda politicilor menite să limiteze acest tip de conținut.

„Nenumărate companii, savanți, creatori de conținut și organizații ale societății civile care s-au alăturat nouă în acest caz vor fi liniștite după această decizie”, a declarat Halimah DeLaine Prado, consilierul general al Google, într-un comunicat. „Vom continua munca noastră de a proteja libertatea de exprimare online, de a combate conținutul dăunător și de a sprijini companiile și creatorii care beneficiază de internet.”

Secțiunea 230, neatinsă

Instanța a respins cazul împotriva Google doar cu o scurtă excepţie, lăsând intactă o hotărâre a unei instanțe inferioare care a considerat că Google este absolvit de un proces care acuză subsidiara sa YouTube de sprijinirea terorismului. Avizul nu a fost semnat, iar instanța a spus: „Refuzăm să abordăm aplicarea secțiunii 230 la o plângere care pare să prezinte o cerere de ajutor puțin, dacă este deloc, plauzibilă. În schimb, anulăm hotărârea de mai jos și retrimitem cauza pentru ca Ninth Circuit să ia în considerare plângerea reclamanților în lumina deciziei noastre pe Twitter.”

Senatorul democrat din Oregon Ron Wyden și fostul reprezentant republican din California Chris Cox, coautorii inițiali ai Secțiunii 230, au susținut în faţa instanței că intenția Congresului în adoptarea legii a fost de a acorda site-urilor web o libertate largă de a modera conținutul după cum credeau de cuviință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel