Data publicării:
TVR va intra într-o restructurare de proporții, anunță Stelian Tănase
Criza financiară din TVR a fost discutată de preşedintele director general interimar al Televiziunii, Stelian Tănase, cu Victor Ponta. Concluzia a fost că fără o "restructurare de proporţii", fără a exclude și insolvenţa, instituția nu are nicio șansă să-și revină financiar. De asemenea, Parlamentul va lua în discuție, din toamnă, comasarea postului public de televiziune cu societatea de radio. Tănase vrea numirea membrilor Consiliului de Administrație de către Patriarhie, Academia Română și forurile profesionale.
Ca măsură de redresare "este pe agendă" şi majorarea taxei TV, cel mai probabil de la anul. Deocamdată, atât UDMR, cât şi PSD se opun acestei măsuri în contextul anului electoral. Stelian Tănase insistă însă că TVR are „cea mai mică taxă din Europa"
Stelian Tănase evită însă pentru moment să vorbească deschis despre insolvenţă, anunţând o reorganizare. „S-a discutat şi acest lucru, ca şi alte scenarii. Este pe masă. Probabil mâine, după şedinţa de Guvern, prim-ministrul va ieşi să dea explicaţii. Dacă mă întrebaţi ce cred eu, eu cred că nu poate fi evitată (intrarea în insolvenţă, n.red.). Dar mă gândesc mai mult la restructurare decât la insolvenţă, deşi această discuţie se face în temeiul legii 85 pe 2006, legea insolvenţei", a precizat directorul TVR după întâlnirea cu premierul.
Întrebat concret despre disponibilizări, Stelian Tănase a răspuns indirect: „Trebuie refăcută imediat organigrama pentru a face un organism competitiv. Televiziunea Română este nereformată. Este jumătate televiziune de stat de tip moscovit şi altă jumătate se comportă ca orice televiziune într-o piaţă liberă. Avem multe probleme. Aşa nu putem să mergem. E struţo-cămilă".
După insolvenţă, Stelian Tănase speră la o nouă lege a TVR, pentru care sprijinul politic este încă incert. „Legea din 1994 este depăşită".
Noua lege ar urma să unifice TVR cu Radio România „după model BBC", dar „nu mai devreme de 2-3 ani". Totodată, „modul în care este condusă televiziunea trebuie schimbat", consideră Stelian Tănase. Varianta sa este numirea membrilor CA după modelul de la Curtea Constituţională, cu mandate succesive care expiră o dată la trei ani, dar nu de către partide, ci de către Patriarhie, Academie şi forurile profesionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News