TVA-ul, rambursat la finalul lunii iulie. Ciucă: Avem fondurile pentru august
S-a reuşit rambursarea TVA-ului la finalul lunii iunie, la nivelul Ministerului Finanţelor, anunţă premierul Nicolae Ciucă.
"Cred că este important să subliniem și faptul că, pe baza deciziilor luate până în acest moment și analizelor la nivelul Ministerului de Finanțe, am reușit ca, la finele lunii iulie, să asigurăm rambursarea de TVA. Deși am plecat de la o valoare neasigurată în buget de peste două miliarde de lei, în acest moment, rambursările de TVA pe luna iulie sunt achitate și avem garanția și fondurile necesare pentru ca, în luna august, să fie plătite conform solicitărilor la nivelul ministerului.
Am subliniat acest lucru pentru că sunt ani mulți de când nu s-a mai ajuns la un asemenea nivel de echilibrare în ceea ce privește rambursarea de TVA, dovadă că, în continuare, guvernul acordă atenția cuvenită susținerii mediului de afaceri și, dincolo de măsurile pe care le-am luat prin pachetul „Sprijin pentru România”, dincolo de măsurile pe care le-am luat pentru asigurarea ajutoarelor de stat, continuăm ca și ceea ce revine în sarcina guvernului să poată să fie îndeplinit la timp, pe baza discuțiilor și întâlnirilor avute cu mediul de afaceri și cu mediul asociativ", a declarat Nicolae Ciucă la şedinţa de Guvern.
Datoria României a ajuns la jumătate din produsul intern brut (PIB)
Datoria administraţiei publice (datoria guvernamentală) a crescut, în mai 2022, la 614,338 miliarde de lei, de la 602,871 miliarde de lei, în luna precedentă, conform datelor centralizate de Ministerul Finanţelor.
Raportat la PIB, datoria guvernamentală s-a majorat la 50%, de la 49,2% la sfârşitul lunii aprilie.
Datoria pe termen mediu şi lung a crescut, în mai, la 595,228 miliarde de lei, iar cea pe termen scurt a scăzut la 19,110 miliarde de lei.
Cea mai mare parte din această datorie, respectiv 508,012 miliarde de lei, era reprezentată de titluri de stat. Împrumuturile se cifrau la 96,202 miliarde de lei.
O sumă de 276,535 miliarde de lei era datorie guvernamentală în lei, 281,56 miliarde de lei reprezenta datorie guvernamentală în euro şi 54,854 miliarde de lei datorie în dolari americani (echivalent).
Datoria administraţiei publice centrale se ridica, la sfârşitul lui mai, la 597,478 miliarde lei, din care 578,385 miliarde de lei pe termen mediu şi lung. Cea mai mare parte a datoriei administraţiei centrale era contractată în euro (278,74 miliarde de lei, echivalent) şi în lei (262,5 miliarde de lei).
Datoria administraţiei publice locale se cifra la 16,861 miliarde de lei, din care 16,843 miliarde de lei pe termen mediu şi lung.
Conform datelor MF, datoria externă a administraţiei publice era de 315,596 miliarde de lei (25,7% din PIB), din care 310,888 miliarde de lei datorie externă a administraţiei publice centrale şi 4,708 miliarde de lei datoria externă a administraţiei publice locale, scrie Agerpres.
Conform proiectului de Ordonanţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022, publicat pe site-ul SGG, veniturile bugetului general consolidat se vor majora, pe sold, cu suma de 30,37 miliarde de lei, cheltuielile cu 33,02 miliarde de lei, în timp ce deficitul bugetului general consolidat în termeni cash va creşte cu suma de 2,649 miliarde de lei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News