TVA de 9% la alimente de bază: Efectul nediscutat pe care îl va avea măsura
Guvernul a adoptat, marți, Ordonanța de Urgență care prevede reducerea TVA la 9% pentru toate produsele alimentare, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică , începând cu 1 iunie. Carmen Pavel, fondator și director general al agenției de turism J'Info Tours, a vorbit pentru DCNews despre un efect benefic pe care îl va avea această măsură, dar despre care nu s-a prea discutat în spațiul public.
Până la intrarea în vigoare a măsurii anunțate marți, operatorii de turism lucrează cu TVA de 9% doar pentru cazare și pachetele cu mic-dejun inclus. Pentru restul pachetelor și serviciilor oferite, aceștia plătesc o valoare adăugată de 24%. Reducerea TVA la 9% pentru alimentele de bază și serviciile de alimentație publică ar urma să fie resimțită în prețurile pachetelor turistice, care ar trebui să scadă cu aproximativ 15 procente, ne-a declarat Carmen Pavel. Astfel, decizia Executivului va conduce la creșterea numărului de turiști primiți de unitățile de cazare și va aduce mai mulți vizitatori în România.
Vezi și: Radu Tudor, despre o spaimă a României: ”Devine nerentabilă”
Fondatorul J'Info Tours ne-a explicat că toate țările cu turism dezvoltat au TVA diferențiat, astfel încât să încurajeze atragerea vizitatorilor. De exemplu, pentru a dezvolta turismul pe anumite insule, Spania a scăzut taxa pe valoare adăugată. În acest fel procedează toate statele din Occident în zonele în care vor să dezvolte turismul, a continuat Carmen Pavel. Ba mai mult, a adăugat aceasta, există țări în care TVA-ul pentru biletele la avion este zero, tocmai în ideea de a atrage turiști.
TVA 9% la alimente, mai bine decât 20% generalizat
Carmen Pavel ne-a explicat că Executivul a ales inspirat prin decizia de a scădea la 9% TVA la alimente. Ea a arătat că în situația în care Guvernul ar fi decis scăderea generalizată a TVA cu 4 procente, până la 20%, țara noastră ar fi avut mai puțin de câștigat. În acest sens, a oferit ca exemplu un român care ar fi cumpărat un aparat electric cu TVA de 20%. Problema este însă că majoritatea produselor care ar fi beneficiat de reducerea cu 4 procente a taxei pe valoare adăugată nu sunt realizate în România, ci provin din alte țări.
În cazul de față, scăderea TVA se va resimți mult mai puternic în România, iar turismul va avea de câștigat. Cu o singură condiție însă, ca legea să fie respectată și nu să se facă evaziune, a conchis Carmen Pavel.
Citește și: Sorin Minea, Romalimenta: Reducerea TVA la alimente aruncă în aer piața neagră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News