Data publicării:

Tusk, în vizită la Kiev. Premierul Poloniei vrea repararea relațiilor cu Ucraina, după luni întregi de tensiuni /video

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
La sosirea în Ucraina, noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, având ca scop consolidarea relațiilor dintre cele două țări, după luni întregi de tensiuni la nivel politic între acestea, scrie Reuters.

Guvernul lui Tusk explorează modalități de a furniza mai multe muniții și echipamente militare, incluse într-un nou pachet de ajutor pentru Ucraina, a declarat săptămâna trecută ministrul de externe Radoslaw Sikorski.

Varșovia a devenit un aliat-cheie pentru Kiev în eforturile sale de apărare împotriva Rusiei și în căutarea de sprijin financiar și militar din partea partenerilor occidentali. De asemenea, Polonia a primit peste un milion de refugiați ucraineni.

Fostul preşedinte al Consiliului European, care a preluat funcţia de şef al guvernului de la Varşovia la 13 decembrie, a subliniat că situaţia din Ucraina şi din prima linie a frontului este "problema numărul unu pentru securitatea poloneză".

"Nu există o problemă mai importantă decât sprijinirea Ucrainei în efortul său de război - aceasta este prioritatea numărul unu", a declarat Tusk, care a preluat funcția în luna trecută.

"Alte probleme trebuie, de asemenea, abordate, inclusiv cele legate de interesele transportatorilor polonezi, aşa că sunt lucruri de discutat la Kiev", a adăugat el.

Transportatorii polonezi, care blochează graniţa cu Ucraina din noiembrie pentru a denunţa concurenţa neloială din partea Kievului, şi-au suspendat protestul săptămâna trecută, în aşteptarea rezultatelor discuţiilor dintre noul guvern de la Kiev şi Bruxelles şi a măsurilor pregătite de noua coaliţie de guvernământ.

Tusk a menționat că vizita sa are ca scop rezolvarea problemelor într-un timp cât mai util cu putință. Un videoclip publicat de biroul său arată liderul recent instalat sosind la principala stație de tren din Kiev, în prima sa vizită în Ucraina, de când a redevenit prim-ministru.

Vizita lui Tusk coincide cu Ziua Unității Ucrainei, o sărbătoare care marchează unificarea Ucrainei de Vest și de Est în 1919. În cadrul acestei vizite, el se va întâlni și cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel