Tusk îl acuză pe șeful Băncii Naționale Poloneze că a modificat politicile instituţiei pentru a ajuta PiS în alegeri. BCE intervine în scandal și oferă protecție guvernatorului
Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a subliniat într-o scrisoare trimisă luni că legislația Uniunii Europene oferă protecție guvernatorului Băncii Naționale a Poloniei, în cazul în care viitorul Guvern de la Varșovia intenționează să îl pună sub acuzare sau să îl suspende din funcție.
Această notificare vine în contextul acuzațiilor potrivit cărora guvernatorul, Adam Glapinski, ar fi ajustat politicile instituției pentru a sprijini aliații din Partidul Lege și Justiție (PiS) în contextul alegerilor.
Coaliția de partide pro-europene care a obținut majoritatea locurilor în Parlamentul Poloniei la alegerile din octombrie susține că Glapinski ar fi intervenit în politicile Băncii Naționale pentru a avantaja PiS-ul în alegeri.
Donald Tusk, candidatul coaliției pentru postul de premier, a declarat că dispune de suficiente voturi în camera inferioară a Parlamentului (Sejm) pentru a-l trimite pe Glapinski în fața unui tribunal și că se analizează această posibilitate.
În scrisoarea adresată lui Glapinski, Lagarde a evidențiat că Statutul BCE și cel al Sistemului European al Băncilor Centrale (SEBC) oferă protecție pentru independența guvernatorilor băncilor centrale naționale în fața rezoluțiilor adoptate de Sejm. Ea a subliniat că o astfel de acuzare ar determina automat suspendarea lui Glapinski din funcția de guvernator al Băncii Naționale a Poloniei și din Consiliul Guvernatorilor BCE, putând fi considerată ilegală.
Cu toate acestea, mai mulți membri ai Consiliului de administrație de la Banca Națională a Poloniei, precum și anumiți membri ai comitetului de politică monetară, au avertizat că o astfel de acțiune ar putea afecta negativ economia și activele poloneze.
În contrast, Donald Tusk a declarat că Guvernul său nu va lua măsuri care să destabilizeze Banca Națională, subliniind importanța stabilității în contextul economic actual.
FOTO: Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene (BCE)
Șansele la dezghețarea fondurilor europene ale Poloniei, în mâinile lui Kövesi
Polonia își propune să se alăture EPPO, instituției pe care o conduce Laura Codruța Kövesi, în primele săptămâni după formarea unui nou guvern, scrie Reuters.
Polonia intenționează să informeze Oficiul Procurorului Public European (EPPO) că dorește să adere în primele săptămâni după formarea unui nou guvern, a declarat pentru Reuters omul despre care se spune că va fi următorul ministru al justiției, în timp ce Varșovia caută să deblocheze fondurile Uniunii Europene, înghețate de Comisie din cauza încălcărilor statului de drept, comise de executivul condus de PiS.
EPPO este un birou independent de procuratură al Uniunii Europene care se ocupă de cazuri care afectează interesele financiare ale blocului. Dintre cele 27 de state membre ale blocului, 22 s-au alăturat deja.
Cu toate acestea, guvernul naționalist al Dreptății și Justiției (PiS) din Polonia, implicat în mai multe dispute cu Bruxelles-ul în legătură cu reformele despre care criticii spun că subminează independența judiciară, a ales să nu adere, invocând temeri de interferență în sistemul judiciar polonez.
Pentru Adam Bodnar, senator din alianța liberală a Coaliției Civice (KO), despre care presa de acolo a relatat că este probabil să devină ministru al justiției, aderarea la EPPO este o mișcare de bună credință care poate fi implementată rapid pentru a debloca miliardele de euro în fonduri înghețate de UE din cauza preocupărilor legate de standardele democratice.
„Există planuri de aderare,” a declarat Bodnar. „Ar fi realizată în primele săptămâni ale guvernului.” Întrebat să comenteze informațiile conform cărora va deveni ministru al justiției, Bodnar a spus: „Există astfel de discuții, dar nimic nu este sigur. Decizia este în mâinile lui Donald Tusk (liderul KO).”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News