Data publicării:

Turneul Campioanelor, lupta pentru primul loc în ierarhia mondială

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Sport
WhatsApp
FOTO: Freepik @fabrikasimf
FOTO: Freepik @fabrikasimf
Care sunt cele opt jucătoare calificate în Turneul Campioanelor care începe în 29 octombrie, la Cancun (Mexic).

Turneul Campioanelor, care se va desfășura la Cancun (Mexic) în perioada 29 octombrie - 5 noiembrie, va decide adevărata campioană a tenisului mondial feminin din acest an.

Este știut faptul că pentru calificarea în WTA Finals contează rezultatle din acest an, iar cele opt jucătoare prezente în Mexic sunt Aryna Sabalenka (actualul lider mondial), Iga Swiatek, Coco Gauff, Elena Rîbakina, Jessica Pegula, Marketa Vondrousova, Ons Jabeur și Maria Sakkari, care a înlocuit-o în această săptămână pe Karolina Muchova, accidentată.

Ineditul acestei ediții este dat de faptul că niciuna dintre cele opt jucătoare nu a câștigat în trecut competiția, mai mult, vom avea ocazia să vedem o nouă luptă pentru supremația în ierahia mondială, între Aryna Sabalenka și Iga Swiatek, aceasta din urmă fiind depășită în luna septembrie.

În prezent, Sabalenka rămâne în frunte cu 8.425 de puncte, în timp ce poloneza ocupă locul secund cu 7.795 de puncte.

Astfel, despărțite de numai 630 de puncte, pentru cele două jucătoare WTA Finals va însemna nu numai o luptă pentru trofeu, ci și o cursă pentru încoronarea ”reginei” de la final de an.

Tragerea la sorți a grupelor Turneului Campioanelor va avea loc azi, când cele 8 sportive vor ști pe cine vor întâlni în drumul spre o posibilă calificare în semifinalele competiției.

Parcursul celor 8 în 2023

1. Aryna Sabalenka

Sabalenka a încheiat anul 2022 cu o performanță de finalistă la finala WTA de la Fort Worth, cea mai înaltă finală la nivel înalt din cariera sa de până la acel moment.

Ea a intrat în acest sezon cu gândul la și mai multe repere. Douăsprezece luni mai târziu, se poate spune cu siguranță că multe dintre aceste repere au fost atinse de noul număr 1 mondial.

2. Iga Swiatek

După un 2022 dominant, așteptările au fost foarte mari pentru Swiatek în acest an. Cu suișuri și coborâșuri în acest an, ea nu a reușit să egaleze această performanță.

Cu toate acestea, vedeta poloneză a reușit să își mențină realizările istorice, obținând un număr impresionant de cinci titluri la simplu, fiind liderul turneului în ceea ce privește victoriile din acest an. 

3. Coco Gauff

După o înfrângere în primul tur la Wimbledon în fața Sofiei Kenin, Gauff s-a regrupat cu antrenorii Pere Riba și Brad Gilbert și cu familia ei. Mult-discutata aderență extremă a forehand-ului ei a rămas neschimbată; în schimb, au fost modificate retururile, jocul de picioare și tacticile.

În cele din urmă, la New York, înarmată cu o viteză de talie mondială și un spirit tenace (patru dintre cele șapte victorii ale sale au fost în trei seturi), Gauff a câștigat US Open, primul său titlu de Grand Slam. 


4. Elena Rîbakina

În acest sezon, Rybakina a avut tendința de a-și aduce forma maximă la cele mai mari evenimente și împotriva celor mai bune jucătoare. Acest tipar o face să fie o adversară extrem de periculoasă la debutul ei în WTA Finals. 

5. Jessica Pegula


Nu faceți nicio greșeală, Pegula este o adversară dificilă. Săptămână de săptămână, cu un minim de tam-tam, americanca înregistrează rezultate de calitate, iar odată cu aceasta a venit și a doua calificare consecutivă în WTA Finals. 

6. Ons Jabeur

După ce a terminat anul trecut pe locul 2 în lume, Jabeur a avut parte de un sezon dulce-amar în 2023, cu câteva capcane care ar fi putut să deraieze mulți alți sportivi.

Dar tunisianca și-a folosit mentalitatea de campioană pentru a depăși aceste momente dificile și a se califica pentru al doilea an consecutiv la WTA Finals. 

7. Marketa Vondrousova

Vondrousova a trecut de la ceea ce ea a descris ca fiind o ”turistă” la Wimbledon la campioană în exercițiu la All England Club, o performanță care a ajutat-o să obțină pentru prima dată un loc în finala WTA.

8. Maria Sakkari

Sakkari a făcut o cercetare de suflet în acest an. La US Open, după ce a suferit a treia înfrângere consecutivă în primul tur al unui turneu de Grand Slam, s-a gândit să ia o pauză din circuit. Lucrurile se pot schimba pe nesimțite în sport.

După ce s-a confruntat cu aceste sentimente, Sakkari și-a revenit în restul anului, iar săptămâna viitoare va participa pentru a treia oară consecutiv la finala WTA, scrie site-ul WTATennis.

Citește și: Gabriela Ruse, mulțumită de finala de la Transylvania Open: ”Voi fi o altă persoană după acest turneu”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel