Turmeric sau curcuma. Condimentul de aur care te va ajută să-ți îmbunătățești sistemul imunitar
Turmeric sau curcuma reprezintă o plantă a cărei rădăcină este folosită drept condiment, colorant sau medicament. Turmericul are două nume și este un gen de plantă erbacee perene din familia ghimbirului ai căror rizomi și tulpini conțin colorantul galben curcumină. Este unul dintre cele mai cunoscute și mai folosite condimente din cele mai vechi timpuri. Deci, în India, care este considerat locul de naștere al condimentului, din anii 600 î.Hr. curry a fost fabricat din turmeric.
Planta are o dimensiune de până la 90 de centimetri înălțime, flori tubulare și rizomi cărnoși, parfumați. La procesare, se obține o pulbere galbenă cu o aromă strălucitoare și un gust amar. Turmericul conține uleiuri esențiale și este bogat în fosfor, fier, iod, calciu, colină, precum și vitaminele B, C și K. Valoare nutrițională de 100 de grame de produs este de 12, 7 g de proteine , 13,8 de grăsimi, 58,2 de glucide. Conținutul de de calorii la 100 de grame de turmeric este de 325 kcal.
Turmeric sau curcuma. Condimentul care calmează inflamația și durerile provocate de artrită
Beneficiile turmericului se bazează pe substanțele benefice din compoziția sa. Turmericul sau, cum se mai spune, „condimentul de aur” este un condiment asiatic care are o mulțime de proprietăți utile. Se obține din rădăcinile zdrobite și uscate ale plantei cu același nume. Condimentul este cunoscut pe scară largă nu numai în țările din Asia de Est, ci și în România.
Curcumaua este un antioxidant puternic, acesta activează producția de enzime antioxidante în celulele organismului, ceea ce ca urmare reduce acțiunea radicalilor liberi. De asemenea, aceasta este un imunomodulator natural. Condimentul crește în mod cuprinzător rezistența organismului, deoarece este un adaptogen. Alți adaptogeni cunoscuți sun ginseng, lăptișor de matcă, mumie, ciupercă reishi și altele.
Acest praf este cunoscut ca agent antiinflamator. Remediul inhibă moleculele implicate în procesele inflamatorii și reglează enzimele asociate cu inflamația. Mai mult decât atât acesta este un oncoprotector extrem de mult, condimentul provoacă moartea celulelor canceroase.
Praful care crește numărul de neuroni. Contraindicații pentru folosirea ingredientului indian
În plus, curcumina ajută la activitatea creierului, este folosită pentru accident vascular cerebral, boala Parkinson, Alzheimer, promovează creșterea neuronilor și protejează conexiunile neuronale existente. S-a dovedit științific să praful scade colesterolul și zahărul din sânge. Deși curcumina nu este solubilă în apă, este bine absorbită atunci când este combinată cu ulei vegetal și piper negru. Turmericul conține, de asemenea, doze bune de fier, mangan și potasiu.
Pe lângă proprietățile benefice dovedite, turmericul are și o serie de contraindicații. Acesta nu trebuie consumat împreunp cu medicamente care vizează subțierea sângelui. Printre aceste alimente se numără anticoagulante și antiplachetare.
De asemenea, ingredientul nu este indicat spre consum atunci când sunt prezente rănile ascunse, eroziunilor, ulcerele și gastrita. De asemenea, există riscul de sângerare. Multe persoane ezită să consume condimentul atunci când suferă de tensiune arterială scăzută deoarece turmericul o va scădea și mai mult.
Turmeric sau curcuma nu trebuie consumată de către persoanele care suferă de diabet zaharat de tip 1. Din moment ce vei adăuga acest ingredient în felul de mâncare riști să suferi de o posibilă scădere bruscă a nivelului de zahăr din sânge. De asemenea, curcumina stimulează fluxul biliar, acest lucru este periculos în prezența pietrelor la rinichi, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News