
Pentru realizarea acestei investiţii estimate la 40.000 de euro, societatea ce deţine lacul a întocmit un proiect care a fost depus spre finanţare pe GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche, iar recent a încheiat un contract cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR).
'Acesta este unul din cele nouă proiecte pentru care s-au semnat contractele de finanţare cu AFIR. Proiectul vizează amenajarea unei parcări, a unui loc de campare şi a dezvoltării unei infrastructuri minime necesare unui turist care ajunge la lacul Iacobdeal', a declarat pentru Agerpres preşedinta GAL, Ana Maria Cazacu.
În perioada imediat următoare, iniţiatorul proiectului va primi o primă tranşă din suma solicitată în vederea derulării investiţiilor, acestea urmând să se încheie în 24 de luni de la semnarea contractului de finanţare, potrivit sursei citate.
Printre proiectele pentru care s-au semnat contracte de finanţare cu AFIR este şi construirea unei fabrici de brichete în comuna Cerna.
'Printre proiectele pentru care s-au semnat contractele de finanţare se află înfiinţarea unei structuri de cazare şi construirea unei fabrici de brichete în comuna Cerna, proiecte care vor crea locuri de muncă', a precizat reprezentanta GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche. Cele mai multe proiecte, respectiv cinci, vizează acordarea de sprijin tinerilor pentru instalarea lor ca fermieri în teritoriul acoperit de grup, fiecare tânăr urmând să primească 40.000 de euro.
Valoarea totală a proiectelor selectate este de 986.527,28 de euro. GAL Munţii Măcinului - Dunărea Veche este un parteneriat public-privat, înfiinţat în august 2016, în baza OUG nr. 26/2000 şi autorizat de Ministerul Agriculturii pentru a desfăşura activităţi specifice implementării Strategiei de dezvoltare locală a teritoriului Munţii Măcinului - Dunărea Veche, în cadrul Măsurii 19 Leader a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020.
Lacul Iacobdeal, Munţii Măcinului
Lacul Iacobdeal, situat pe raza comunei Turcoaia, este numit de localnici 'La fântână' şi s-a format în urma unor încercări de extragere a granitului, sistate din cauza filonului greu de prelucrat găsit de ingineri. În timpul lucrărilor, prin dinamitare, a fost eliberat un strat acviver închis, aflat sub presiune, care a umplut cariera.
[citeste si]
Lacul adânc de peste 20 de metri nu are legătură cu vreo unitate acvatică, în el nu se varsă nicio apă curgătoare sau vreun canal de scurgere spre Dunăre, alimentarea lui cu apă făcându-se din surse subterane necunoscute şi din precipitaţii.
Pe malurile apei, formate din roci granitice, nu creşte vegetaţie abundentă, iar unii specialişti susţin că apa are un nivel mai ridicat de radioactivitate. Localnicii vin însă la acest lac cu turmele de oi sau vite şi le adapă, iar vara copiii se scaldă, folosind promontoriul stâncos pentru sărituri.
Vegetaţia săracă de stepă, exploatările de piatră din apropiere, forma lacului şi culoarea apei creează un peisaj deosebit, astfel că zona unică prin toate componentele amintite poate fi inclusă în aria obiectivelor turistice din Munţii Măcinului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- Ce trebuie să facă toți șoferii la fiecare 6 secunde. Titi Aur: Toate testele au demonstrat. Ar trebui învățat în școala de șoferi
- De la ce vine porecla lui "Farmazon". Adrian Porumboiu: "Buzatu e homeless comparativ cu el"
- ”Luna Neagră”, în semnul Fecioarei în octombrie. Oportunități inedite. HOROSCOP: E un moment excelent
- Ce spunea avocatul lui Dumitru Buzatu despre scopul ascuns al marilor dosare care apar în preajma alegerilor: Lucrurile încep să se agite
- Marina Almășan și fosta soție a lui Victor Socaciu, la cuțite! Au trecut de la acuze la amenințări
- Olivia Steer spune că prietenii ei s-au îmbolnăvit de enteroviroză de la dârele lăsate de avion pe cer. ”Apar NUMAI deasupra aglomerărilor urbane”
- Scene șocante în Constanța. Fiul unei procuroare DNA și-a împușcat un prieten, după ce a fost înjunghiat
- Marcel Boloș spune la ce taxe noi nu poate renunța guvernul: "Nu le putem tolera la infinit"
- UE ar putea permite importurile de gaze din Rusia. Ce scoate la iveală un proiect al platformei energetice, obținut de Politico
- Italia dă în judecată Austria, care-i blochează camioanele. ”Acest guvern va pune capăt acestei ruşini. Aroganță politică”