Turcia şi Israelul lucrează pentru a restabili relaţiile diplomatice la nivel de ambasadori
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Suedia şi Finlanda au făcut 'paşi pozitivi', însă Turcia aşteaptă 'măsuri concrete', anunță şeful diplomaţiei turce, la Summit-ul NATO de la București
Suedia şi Finlanda au făcut 'paşi pozitivi', însă Turcia aşteaptă 'măsuri concrete', anunță şeful diplomaţiei turce, la Summit-ul NATO de la București
Turcia şi Israelul au început să lucreze la restabilirea reprezentării diplomatice reciproce la nivel de ambasadori, a declarat joi ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, în contextul în care cele două state încearcă să pună capăt relaţiilor tensionate de peste un deceniu, transmite Reuters. 

Turcia şi Israelul şi-au expulzat reciproc ambasadorii în 2018 şi au făcut schimb de acuzaţii în legătură cu conflictul israeliano-palestinian. Sectorul energetic a apărut ca un domeniu-cheie de cooperare potenţială în contextul eforturilor de restabilire a relaţiilor.

'Vom continua vizitele reciproce la nivel înalt în viitorul apropiat'

'Vom continua vizitele reciproce la nivel înalt în viitorul apropiat. Am lansat munca pentru ridicarea reprezentării noastre diplomatice la nivel de ambasadori', a spus Cavusoglu într-o conferinţă de presă cu omologul său Yair Lapid. Lapid a întreprins o vizită la Ankara după luni de încălzire a relaţiilor, dar într-un context de îngrijorare a Israelului că cetăţeni ai săi ar putea fi ţinta unor atacuri ale agenţilor iranieni în Turcia.

'În ultimele săptămâni, vieţile unor cetăţeni israelieni au fost salvate graţie cooperării de securitate şi diplomatice între Israel şi Turcia. Suntem încrezători că Turcia ştie cum să le răspundă iranienilor în această privinţă', a afirmat Lapid. Mevlut Cavusoglu s-a aflat luna trecută în Israel pentru a încuraja extinderea cooperării economice, vizita sa fiind prima a unui înalt demnitar turc după 15 ani.

În anii de adversitate, Turcia şi Israelul au menţinut relaţiile comerciale, al căror nivel a atins 6,7 miliarde de dolari în 2021, după 5 miliarde în 2019 şi 2020. Yair Lapid urmează să ia locul lui Naftali Bennett şi să devină prim-ministru al guvernului interimar, în urma acordului între cei doi politicieni de a dizolva parlamentul şi a convoca alegeri anticipate, notează Agerpres.

Citește și - Zelenski reproșează Israelului că nu a impus sancțiuni Rusiei

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi Israelul, reproşându-i, într-un discurs prin videoconferinţă în faţa studenţilor Universităţii ebraice din Ierusalim, că nu a impus sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP.

"Impunerea de sancţiuni contra Rusiei este o chestiune de valori. Multe ţări europene sunt de partea noastră împotriva agresiunii ruse, dar, din păcate, nu vedem Israelul alăturându-se sancţiunilor", a afirmat Zelenski, într-un discurs în limba ucraineană tradus în engleză.

Zelenski, care a vorbit de la biroul său de la Kiev, a spus că este "recunoscător poporului israelian" pentru sprijinul său, dar a adăugat că "am fi vrut să primim sprijinul guvernului vostru".

În martie, invitat de Knesset să se adreseze prin videoconferinţă deputaţilor, Zelensky a cerut Israelului să "facă o alegere" şi să susţină Ucraina furnizându-i armament, şi chiar sistemul său de apărare antirachete 'Iron Dome'.

Israelul a adoptat o poziţie prudentă după invazia rusă în Ucraina, invocând legăturile privilegiate cu cele două ţări. De menţionat şi faptul că Israelul numără peste un milion de cetăţeni originari din fosta Uniune Sovietică.

În discursul de joi, Zelenski a jucat cartea legăturilor istorice între Israel şi Ucraina, afirmând că la '5 minute' de sediul preşedinţiei ucrainene se află casa în care a copilărit fostul prim-ministru israelian Golda Meir.

"Vă rog, amintiţi-vă cât de legate sunt istoriile noastre, cât de strânse sunt relaţiile noastre şi întrebaţi-vă care ar trebui să fie nivelul de înţelegere între noi (...) De ce există o proastă comunicare, o neînţelegere cu reprezentanţii guvernului vostru? Nu ştiu", le-a spus el studenţilor. Vezi continuarea articolului aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel