Data publicării:
Turcia, România și Bulgaria semnează acord pentru eliminarea minelor din Marea Neagră - Reuters
Pe apa din Marea Neagră plutesc un număr îngrijorător de mine rezultate din lupta Rusiei cu Ucraina. România se angajează, cu statele vecine, să înceapă o misiune amplă de deminare a Mării Negre.
Turcia, România și Bulgaria au semnat joi un acord privind un plan comun pentru eliminarea minelor plutitoare în Marea Neagră, ca urmare a războiului din Ucraina. Aceasta a fost rezultatul unor luni de discuții între statele membre NATO.
Ministrul Apărării al Turciei, Yasar Guler, omologul său român, Angel Tilvar, și vice-ministrul Apărării al Bulgariei, Atanas Zapryanov, au semnat un memorandum de înțelegere la Istanbul, stabilind astfel o inițiativă trilaterală pentru eliminarea minelor din Marea Neagră, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
Discuțiile au fost purtate timp de mai multe zile, iar cazurile în care minele rusești aduse de valurile Mării Negre pe țărmurile statelor care împart zona maritimă au făcut ravagii. Chiar vara aceasta, în timp ce litoralul de la Eforie Nord era plin de turiști, o mină a lovit faleza, împrăștiind șrapnel și distrugând o mică parte din digul de care s-a lovit - chiar la mal, lângă faleza pe care puteau merge turiști.
"Vânătorul de mine M 270 "Sublocotenent Ion Ghiculescu" a ajuns în portul militar Constanța Marșul vânătorului de mine către portul militar Constanța a început în data de 15 noiembrie și a durat mai bine de o lună, timp în care a parcurs aproximativ 4.500 de mile marine în apele Oceanului Atlantic, Mării Mediterane, Mării Marmara și Mării Negre.
În perioada iulie-noiembrie echipajul navei s-a instruit sub coordonarea echipei Fleet Operational Standards and Training (FOST), structura Marinei Regale Britanice responsabilă cu pregătirea și evaluarea echipajelor pentru încadrarea navelor militare" arată MApN într-o postare pe pagina de Facebook.
Vânătorul de mine M 270 „Sublocotenent Ion Ghiculescu”, fost HMS Blyth în Marina Regală Britanică, este primul dintre cele două vânătoare de mine achiziționate prin acordul de tip guvern la guvern, încheiat între România și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, este o navă militară interoperabilă cu structurile NATO, face parte din clasa Sandown, are un deplasament de 600 de tone, lungimea de 52,5 metri, lățimea de 10,9 metri, pescajul de 2,3 metri și este dotat cu capabilități de luptă contra minelor marine (MCM).
Nava M 270 "Sublocotenent Ion Ghiculescu" va contribui semnificativ la misiunile de neutralizare a minelor aflate în derivă în Marea Neagră, potrivit Ministerului Apărării.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News