Turcia, mesaj după ce Finlanda a anunţat că aderă la NATO: Să nu mai sprijine terorişti
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Muharrem Aydın, de la Pexels
Fotografie creată de Muharrem Aydın, de la Pexels
Ministrul de externe al Turciei a spus că Suedia și Finlanda trebuie să înceteze să mai sprijine teroriști și să ridice interdicțiile de export impuse Turciei, în contextul în care doresc să devină membre NATO, relatează Reuters.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat duminică la Berlin că Suedia și Finlanda trebuie să înceteze să mai sprijine teroriști, să ofere garanții clare de securitate și să ridice interdicțiile de export impuse Turciei.

Mevlut Cavusoglu a mai spus că Turcia nu amenință pe nimeni și nici nu caută să obțină avantaje, ci vorbește în special despre sprijinul Suediei pentru grupul militant kurd PKK. Ankara consideră PKK drept o organizație teroristă.

Finlanda a confirmat că va solicita aderarea la NATO și se așteaptă ca Suedia să îi urmeze exemplul, ca răspuns la invazia Rusiei din Ucraina.

Cu toate acestea, preocupările Turciei ar putea constitui un obstacol, deoarece orice decizie privind extinderea NATO necesită aprobarea unanimă a tuturor celor 30 de state membre, notează Reuters, conform Mediafax.

Finlanda, anunţ OFICIAL - Va adera la NATO: O zi istorică. Începe o nouă eră!

Sauli Niinistö, preşedintele Finlandei, a anunţat duminică oficial că ţara sa va depune cererea de aderare la NATO. 

"Este o zi istorică. Începe o nouă eră. Creşterea securităţii Finlandei este o prioritate. Cel mai important lucru pentru noi este siguranţa Finlandei şi a finlandezilor. Această decizie va întări securitatea şi cooperarea între ţările nordice", a punctat preşedintele, duminică, la o conferinţă de presă. 

Premierul Finlandei, Sanna Marin, spune că şi UE va avea de câştigat. "Această decizie va duce şi întărirea Uniunii Europene, a cărei voce în NATO va deveni mai puternică", a spus ea. 

"Nivelul acestei decizii este istoric. Decizia finală asupra ratificării va fi luată în Parlament. Este important ca fiecare decident să ştie motivele, dar şi consecinţele acestei decizii", a mai spus preşedintele Sauli Niinisto, conform uusisuomi.fi.

Putin nu e de acord cu aderarea la NATO

Anterior, sâmbătă, preşedintele FInlandei îl sunase pe Vladimir Putin să îl informeze de acest lucru.

Sfârşitul neutralităţii militare a Finlandei ar fi o greşeală, a declarat sâmbătă preşedintele rus, Vladimir Putin, în conversaţia telefonică cu omologul său finlandez Sauli Niinisto, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel