Turcia, ÎNGRIJORĂRI pe fondul tensiunilor din Caucaz
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Turcia întâmpină primele probleme pe fondul tensiunilor din Caucaz. Este pentru prima dată în ultimele două luni.

Lira turcească a căzut în cursul zilei de astăzi și a înregistrat minime față de dolarul american, euro și lira sterlină, pe fondul îngrijorărilor Turciei de a se implica mai mult în conflictul din Caucaz. Scăderea are loc în pofida creșterii ratelor de săptămâna trecută menite să susțină moneda.

Moneda a scăzut cu 2% față de dolar și a fost în cel mai jos punct de la începutul lunii august. Vânzarea a șters câștigurile obținute la sfârșitul săptămânii trecute, după ce banca centrală a Turciei a ridicat în mod neașteptat dobânzile cu două puncte procentuale la 10,25 %, prima creștere a ratei dobânzii în doi ani, cu scopul de a stabiliza lira și a limita inflația.

Conflictul din Caucaz a afectat moneda

Analiștii care au urmărit evoluția monetară au declarat că lira a fost supusă unei noi presiuni după conflictul puternic dintre Armenia și Azerbaidjan, din regiunea disputată Nagorno-Karabakh. Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat în cadrul unui discurs de la Istanbul: „Armenia trebuie să se retragă imediat din țările azere pe care le ocupă și este timpul să punem capăt crizei din Nagorno-Karabakh“, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel