Turcia aşteaptă aprobarea SUA pentru a vinde avioanele F-16
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Cuma  Ersöz, Pexels
Fotografie de la Cuma Ersöz, Pexels
Turcia speră ca SUA să îşi dea acordul pentru vânzarea avioanelor F-16, transmite ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. 

"Desigur, vom discuta şi chestiuni legate de cooperarea noastră bilaterală în domeniul apărării şi, în special, cererea noastră pentru F-16", a declarat el la Departamentul de Stat, adresându-se secretarului de stat american Antony Blinken înaintea întrevederii.

"Aşa cum am spus deja, este important nu doar pentru Turcia, ci şi pentru NATO şi Statele Unite. Prin urmare, ne aşteptăm să fie aprobată în conformitate cu interesele noastre strategice comune", a adăugat ministrul turc de externe.

Cei doi oficiali au spus că vor aborda în cadrul discuţiilor şi conflictul din Ucraina.

Mai multe controverse în relaţia dintre Turcia şi SUA



Subiectele controversate în relaţia dintre Washington şi Ankara sunt multiple, de la Siria până la opoziţia Turciei faţă de aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, dar SUA recunosc rolul constructiv al Ankarei în războiul din Ucraina, potrivit aprecierii făcute sub protecţia anonimatului de un oficial american.

Turcia blochează intrarea Suediei şi a Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzându-le că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii aliate acestuia, pe care Ankara le consideră teroriste. În pofida unui memorandum de înţelegere semnat la sfârşitul lunii iunie, Ankara îşi consideră cererile încă nesatisfăcute, în special cele privind extrădarea cetăţenilor turci pe care doreşte să îi judece pentru terorism.

Livrarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia şi a avioanelor F-35 către Grecia este un subiect sensibil pentru executivul american. Acesta este favorabil vânzărilor, care fac însă obiectul opoziţiei aleşilor americani, inclusiv a şefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Robert Menendez.

Turcia doreşte să achiziţioneze 40 de avioane de luptă F-16, precum şi piese de schimb necesare pentru întreţinerea şi modernizarea avioanelor F-16 pe care le deţine deja.

Preşedintele Joe Biden a declarat că sprijină livrarea de F-16 Ankarei în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid din iunie, scrie Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel