Turcia anunță descoperirea de rezerve uriașe de gaze naturale. Unde se află acestea
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 21 aug 2020, 13:26
WhatsApp
Turcia anunţă că a descoperit importante rezerve de gaze naturale  în Marea Neagră, nu departe de locul în care România a descoperit cel mai mare zăcământ din ultimele decenii. 

Turcia a găsit resurse semnificative de gaze în Marea Neagră, au declarat două surse turceşti, o descoperire care ar putea ajuta ţara să-şi reducă dependenţa de importurile de energie dacă gazul poate fi exploatat comercial.

Miercuri preşedintele Tayyip Erdogan le-a declarat directorilor de energie că vineri va anunţa „veştile bune", care vor marca o „nouă perioadă" pentru Turcia - comentarii ce au dus la creşterea acţiunilor firmelor de energie turceşti şi au ridicat lira de la nivelul minim record atins în decursul acestei săptămâni. Erdogan nu a dat detalii, dar sursele au declarat că se referă la o descoperire de gaze în Marea Neagră.

Fatih, nava de foraj a Turciei, operează de la sfârşitul lunii iulie într-o zonă de explorare cunoscută sub numele de Tuna-1, la aproximativ 100 de mile marine la nord de coasta turcească, în vestul Mării Negre. Ar fi vorba de o rezervă de 26 de trilioane de metri cubi sau 800 de miliarde de metri cubi, care ar putea "satisface aproximativ 20 de ani nevoile Turciei", a precizat sursa.

Turcia, care se bazează aproape în totalitate pe importuri pentru a-şi satisface nevoile energetice, a desfăşurat operaţiuni de cercetare în Marea Neagră şi în Marea Mediterană, prezenţa sa în zone disputate atrăgând proteste din partea Greciei şi a Ciprului.

Analiştii declară că Turcia s-ar putea confrunta însă cu costuri suplimentare de infrastructură. „Chiar dacă există o descoperire legitimă care va fi exploatată, ar dura între patru până la şase ani pentru a ajunge la faza de producţie", a declarat John Bowlus, redactor-şef al Energy Reporters, iar costurile de investiţii sunt estimate la 2-3 miliarde de dolari.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?