Data publicării:

Turcia a făcut un prim pas pentru aderarea Suediei la NATO, după 19 luni de amânări

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @www.slon.pics
FOTO: Freepik @www.slon.pics
Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului Turciei a aprobat cererea de aderare a Suediei la NATO.

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului turc a aprobat, marți, cererea de aderare a Suediei la NATO, acesta fiind un pas important în direcția extinderii blocului occidental, după 19 luni de întârzieri în care Ankara a cerut de la Stockholm concesii legate de terorism, relatează Reuters.

Următorul pas este un vot în plenul parlamentului care, de asemenea, este așteptat să fie aprobat, probabil în câteva săptămâni. Erdogan ar urma apoi să semneze legea, încheind un proces care i-a frustrat pe unii dintre aliații Ankarei și a testat legăturile sale occidentale.

Suedia și Finlanda au cerut să adere la NATO anul trecut, în fața invaziei Rusiei în Ucraina. În timp ce Ankara a ratificat cererea de aderare a Finlandei, aceasta a ridicat obiecții față de candidatura Suediei din cauza a ceea ce a spus că Stockholm protejează grupurile pe care Ankara le consideră teroriste.

În timp ce Ungaria, membră NATO, nu a ratificat nici ea aderarea Suediei, Turcia este considerată principalul obstacol în calea adăugării națiunii scandinave la alianța militară și a consolidării apărării sale în regiunea Mării Baltice.

Citește și: Ce are de câștigat Turcia prin amânarea aderării Suediei la NATO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel