Tumorile cerebrale, cele mai frecvente simptome
Simptomele tumorilor cerebrale sunt diferite în funcție de localizarea lor în creier.
Alți factori care determină modul de manifestare a tumorilor cerebrale sunt mărimea acestora și tipul lor. Tumorile cerebrale pot fi benigne sau maligne.
Tumorile cerebrale benigne nu conțin celule canceroase, după ce sunt îndepărtate de obicei nu mai cresc, scrie dr. George Ungureanu, pe sfatulneurochirurgului.ro. Marginile tumorilor benigne sunt bine delimitate și celulele care le formează nu invadează țesuturile din jurul tumorii și nu se extind în alte părți ale organismului. Fiind localizate la nivelul creierului ele pot crește presiunea asupra țesutului din jur și genera probleme de sănătate. Foarte rar o tumoră benignă se transformă într-una malignă.
Tumorile cerebrale maligne sunt mai grave si pot să pună viața în pericol. Ele cresc rapid și invadează creierul sănătos din jur. Foarte rar o tumoră cerebrală malignă poate să se extindă în altă parte din creier sau la măduva spinării sau chiar în alte organe, proces numit metastazare.
Cele mai frecvente simptome ale tumorilor cerebrale sunt:
- Cefaleea sau durerea de cap – care de obicei este mai puternică dimineața, se instalează brusc și persistă mai mult timp;
– Senzația de greață și vomitatul – și ele sunt de obicei mai frecvente dimineața;
– Semne neurologice care includ tulburări de vedere (vedere dublă, scăderea ei), scăderea auzului, slăbiciune musculară sau scăderea sensibilității la nivelul uneri zone a organismului, dificultăți de vorbire, mișcări neîndemânatice, tulburări ale echilibrului, tremor, confuzie, schimbarea comportamentului;
– Crize sau convulsii epileptice care nu au existat înainte;
– Declin intelectual cum ar fi afectarea memoriei, cu dificultăți în amintirea unor lucruri, scăderea abilităților de calcul și a capacității de judecată normală.
Prezența la medic este absolut necesară în cazul apariției și persistenței acestor simptome.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News