Tumoră de ovar de 40,7 kg. Dr. Costin Duțu: „Aș prefera ca oamenii să fie mai prevenitori!”/ VIDEO
Prezent în emisiunea De Ce Citim, medicul chirurg, dr. Costin Duțu, a vorbit despre cartea „Sutură de gând”, publicată la editura RAO, în 2020, dar și despre profilul psihologic al pacienților români, susținând că nu se pot face generalizări în ceea ce privește tipologia pacientului, dar o atitudine ipohondră a pacientului e preferabilă uneia delăsătoare.
„Pentru că spuneați de psihologie, o primă regulă este să nu generalizezi. N-aș generaliza la nivelul poporului. Avem o perspectivă mai diferită asupra bolii. Mi-aș dori să fim un popor mai ipohondru. Mă tem că suntem în partea cealaltă. Suntem o țară în care vin tumori uriașe. Acum doi ani, întâmplarea a făcut să scot dintr-o pacientă o tumoră de ovar de 40,7 kg și nu exagerez, este documentat acest caz, care a stat 4 ani acasă cu această tumoră de ovar. Aș fi preferat ca acea pacientă să fie ipohondră, dar aici ne întâlnim tot cu o chestiune psihologică. Dincolo de asta, aș prefera ca oamenii să fie prevenitori. Câteodată ipohondria are rolul ei.” a povestit Dr. Costin Duțu.
„Internetul este util, trebuie să accesăm site-uri informate, nu forumuri!”
„Prefer un pacient ipohondru unuia iresponsabil, care spune: „îmi asum că sunt constipat, îmi asum că eu iau tratament cum am citit…îmi asum că sângerez și nu mă duc la doctor, și…vine în ultimul moment. Sigur, aici putem vorbi și despre accesibilitatea dificilă a sistemului medical, dar asta nu este în aria mea de preocupări, eu sunt doar un „pălmaș”, dar trebuie să mă refer, apropo de ce m-ați întrebat, în primul rând la educația medicală. Atunci când ai o problemă la mașină te duci la mecanic, atunci când ai o problemă la un corp te duci la un medic. Sigur…internetul este la îndemână, este util, este accesibil, noi oamenii trebuie să ne ducem pe site-uri informate (și eu fac chestia asta) nu pe forumuri, unde se dau păreri. Suntem o țară unde părerea este „sport național”.
Ducem lipsă de opinii, nu de păreri. Trebuie ca după ce accesăm internetul să facem o vizită la un medic, care nu poate orienta mai departe. Nu suntem mulțumiți cu acel medic, pentru că se poate întâmpla chestia asta, mergem la altul. Există dreptul la a doua opinie medicală, un lucru pe care-l recomand pacienților mei, mai ales celor pe care-i văd nelămuriți. Trebuie să renunțăm la acest orgoliu de „salvator”. Nu suntem „salvatorii” nimănui, pentru că dacă ești „salvator”, automat pacientul este o victimă. Nu trebuie să fie nimeni o victimă. Suntem medici care ne facem meseria, mai bine sau mai rău, putem fi și suntem judecați pentru asta, iar pacienții trebuie să fie pacienți și atât.” a subliniat chirurgul.
De ce „Sutură de gând”?
„Ideea de a da titlul cărții „Sutură de gând” reprezintă o continuitate. Prima carte de eseuri, publicată acum 7 ani, s-a numit „Incizie printre cuvinte”. A reunit cele două pasiuni ale mele, chirurgia și scrisul și, de fapt, literatura, cuvintele, limba română. Automat, la „Incizie printre cuvinte”, după ce tai ceva…m-am gândit, contrar credințelor publice, incizia nu ocupă decât 10% din timpul unui chirurg intraoperator, cel mai mult ne ia să reparăm. Și atunci, normal, a fost Sutură de gând.” a destăinuit medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News