Tulpina Omicron. Ursula von der Leyen cere activarea "frânei de urgenţă": Vaccinați-vă cât mai curând posibil, dacă nu aţi făcut-o!
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul / Sursă foto: Facebook European Commission
Von der Leyen: UE este pregătită de noi sancţiuni dure dacă Putin nu opreşte războiul / Sursă foto: Facebook European Commission
Ursula von der Leyen și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește noua variantă COVID.

Președinta Comisiei Europene a făcut o serie de anunțuri legate de măsurile propuse pentru a evita răspândirea virusului.

„Comisia Europeană va propune, în strânsă coordonare cu statele membre, activarea „frânei de urgență” pentru a opri călătoriile aeriene din regiunea sud-africană din cauza variantei de îngrijorare B.1.1.529”, a scris von der Leyen, vineri, pe Twitter. Aceasta a mai spus că veștile despre noua variantă COVID sunt foarte îngrijorătoare.

„Am vorbit astăzi cu oameni de știință și cu producători de vaccinuri. Aceștia împărtășesc această îngrijorare. Vă rugăm să vă vaccinați cât mai curând posibil, dacă nu ați făcut-o încă. Și urmați regulile cunoscute pentru a vă proteja”, a declarat Ursula von der Leyen în timpul discursului său.

Contractele Uniunii Europene cu producătorii precizează că vaccinul trebuie să fie adaptat imediat la noile variante pe măsură ce acestea apar, transmite Mediafax.

Rafila: cât de îngrijorătoare este tulpina nouă din Africa de Sud și cum funcționează vaccinul

Se știu foarte puține date despre tulpina nouă, descoperită în Africa de Sud, iar România ar putea emite recomandări cetățenilor să nu călătorească în aceste zone, a spus, vineri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Rafila a spus că oamenii pot avea noroc ca tulpina nouă, deși cu o transmisibilitate ridicată, să dea forme ușoare de boală.

„Până în momentul de față, criteriul care a determinat includerea în această categorie de îngrijorare se pare că este legat de transmisibilitate. (...) Se transmite mai ușor, dar poate dă forme de boală mai ușoare. Nu știm încă. Ar fi extraordinar. Atunci impactul pe sistemele de sănătate e mai mic. Se întâmplă câteodată să ai și noroc. Nu știu dacă o să avem noroc sau o să avem ghinion”, a spus Rafila.

Ministrul este convins că această nouă tulpină va apărea și în România, după ce primul caz din Europa a apărut deja. Datele existente arată că tulpina africană ar fi de 4 ori mai transmisibilă decât tulpina Delta, care și ea e mai transmisibilă de 3 ori decât tulpina clasică. Întrebat dacă vaccinul este eficient împotriva tulpinii africane, Alexandru Rafila a spus că nu sunt date științifice în legătură cu acest subiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel