Infrastructură navala Tulcea. Candidata Alianţei 2020, Elena Uram, susţine investiţiile europene în domeniu
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Bani
Bani
Candidata Alianţei 2020 USR PLUS, Elena Uram, a declarat sâmbătă, în timpul unei dezbateri organizată la Tulcea, că doreşte ca antreprenorii români să atragă fonduri fonduri europene pentru achiziţionarea sau retehnologizarea navelor de mare tonaj.

"În acest moment, nu există fonduri europene alocate pentru îmbunătăţirea sau retehnologizarea ambarcaţiunilor de mare tonaj. Un antreprenor român nu poate apela la fonduri europene pentru achiziţia unei nave care se produce, spre exemplu, la şantierul naval. Nici băncile nu ajută astfel de companii, pentru că nu cunosc domeniul şi nu au certitudini. Şi atunci, aceşti antreprenori sunt legaţi de mâini, pentru că astfel de investiţii sunt colosale", a afirmat Elena Uram, candidată la Parlamentul European pe locul al 22-lea pe lista Alianţei 2020 USR PLUS.

O altă problemă menţionată de candidata la PE a fost colmatarea, fenomen natural de reducere a luciului în apă în favoarea pământului care se manifestă pe cursul Dunării, de la vărsare în Marea Neagră până la Porţile de Fier.

"Este o problemă complexă pe care noi trebuie să o aducem în faţă şi noi, ca tulceni, să ne spunem punctul de vedere, iar noi, ca USR, ce putem face este ca atunci când se negociază bugetul UE, să insistăm să existe o linie de finanţare în această direcţie", a mai spus Elena Uram, care este şi preşedintele organizaţiei judeţene a USR.

Fonduri UE prin bănci

Prezent la dezbaterea din Tulcea, deputatul USR Claudiu Năsui, a menţionat că această formaţiune, prin candidatul Cristian Ghinea, fost ministru al Fondurilor Europene, a propus ca fondurile europene să fie accesate prin sistemul bancar, pentru reducerea birocraţiei.

"Ideea inovatoare cu care venim pe partea de fonduri europene este ca ele să se dea prin bănci. Sistemul bancar este un sistem care deja se ocupă cu gestionarea birocraţiei. Ce-ar fi dacă, pe un program destinat economiei private, fiecare om care vrea să acceseze fonduri merge la bancă, ia un credit de 100.000 de euro, dar rambursează doar 20.000 sau 50.000 de euro, cu rate?", a menţionat deputatul Năsui.

Impozitul pe salariul minim, eliminat

În timpul dezbaterii pe tema măsurilor economice propuse pentru anul 2020, deputata Cristina Prună a subliniat la rândul ei impactul pe care l-ar avea una din măsurile propuse, respectiv de a nu impozita salariul minim pe economie.

"Măsura aceasta îşi propune să-i activeze pe cei care nu au un loc de muncă şi care nici nu sunt stimulaţi să-şi găsească un loc de muncă, pentru că primesc un ajutor social şi-şi fac un calcul că nu rentează pentru ei să meargă la 20-30 kilometri distanţă de casă. Zero taxe pe salariul minim înseamnă să rămână mai mulţi bani în buzunarul oamenilor", a mai menţionat deputata USR, Cristina Prună.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel