Pentru o țuică de pere ca la carte, ai nevoie de fructe coapte, care se zdrobesc ușor în mână, dar care nu și-au schimbat culoarea. Perele nu trebuie să fie lovite, putrezite și, în niciun caz, necoapte. Codițele trebuie îndepărtate, pentru a obține o țuică fină, deloc amară.
Aciditatea redusă din pere poate dăuna fermentației, astfel că este indicată adăugarea de acizi. În modul acesta, pH-ul va scădea, iar microorganismele dăunătoare nu se vor putea dezvolta. În același timp, drojdia de cultură pură va putea lucra eficient. Pentru a se obține temperatura de fermentație dorită, la preparare, fructele trebuie să aibă între 16 și 18 grade Celsius, potrivit scridoc.com.
Țuica de pere: Mod de preparare și sfaturi prețioase
Perele fermentează la 15-18 grade Celsius. În cazul în care temperatura este mai ridicată, aroma deosebită se pierde. Dacă nu mai iese dioxid de carbon pe la dopul de fermentație, după aproximativ trei săptămâni se recomandă verificarea stadiului în care se află decoctul. Aceasta se efectuează cu ajutorul benzilor pentru testarea glicozuriei, iar valoarea trebuie să fie între 1,7 și 4% mas.
Țuica de pere realizează în mai multe etape, și anume: distilarea, depozitarea înainte de filtrare, aducerea la tăria de consum, filtrarea și depozitarea pentru consum.
Distilarea
O etapă foarte importantă în prepararea țuicii de pere este distilarea. Aceasta se realizează la finalul fermentației, cu mare atenție, evitându-se, astfel, depozitarea decoctului pe o perioadă prea lungă de timp. Ai nevoie de un aparat de măsurat conținutul de alcool, care trebuie instalat în spațiul de evacuare și care trebuie să indice 55% vol. Gustă de mai multe ori, pentru a vedea dacă țuica este bună pentru consum.
În cazul în care nu are un gust stricat, țuica de pere poate fi colectată în vase de jumătate de litru sau de un litru și degustată încă o dată.
Depozitarea înainte de filtrare
Păstrați vasele cu țuică închise ermetic 1-2 luni, la 15 grade Celsius, într-un loc întunecat. Se evită depozitarea acestora la temperaturi mai mari, pentru a nu se pierde din aromă.
Aducerea la tăria de consum și filtrarea
Probabil ai observat că țuica de pere nu este foarte limpede, însă acest lucru se datorează conținutului ridicat de uleiuri eterice. Pentru a avea o aromă ca la carte, se recomandă aducerea cu 4-5% vol. alcool mai jos decât tăria dorită, filtrarea și amestecarea cu o ustensilă dură. În acest fel, aspectul tulbure va dispărea și băutura va avea concentrația de alcool dorită.
Înainte de filtrare, nu este indicată răcirea la 0 grade Celsius, pentru că se vor pierde uleiurile eterice. Prin urmare, specialiștii sunt de părere că cea mai bună temperatură de filtrare este de 4-6 grade Celsius.
Depozitarea țuicii de pere
Țuica de pere trebuie păstrată într-un loc ferit de lumină, căldură și oxigen, în vase pline. Se păstrează la întuneric, la o temperatură de 15 grade Celsius. Băutura alcoolică nu trebuie turnată în sticle prea mari, pentru a nu pierde aroma, scrie BZI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
Citește articolele cu aceleași etichete:
- A murit Naomy, cea mai controversată vedetă a anilor 2000
- Când începe explorarea Cartofului de Aur, cel mai "scump" asteroid din spațiu, estimat la 10.000 de cvadrilioane de dolari. NASA a făcut anunțul
- Semafoarele care educă șoferii. Titi Aur: Spania are de foarte mult timp introdus acest sistem. E demonstrat 100% că sunt utile / video
- Adrian Negrescu: Va fi primul Paște fără miel pentru majoritatea românilor, în condițiile în care prețul cărnii a atins un nivel fără precedent în ultimii 30 de ani
- Weekendul 19-21 aprilie, marcat de un eveniment nemaiîntâlnit din 1941 încoace. Daniela Simulescu: Nu ne plictisim deloc zilele ce urmează!
- Prima luptă între un pilot uman și un avion controlat de inteligența artificială: Un "moment de transformare în istoria aerospațială"
- Chirieac, după riposta Israelului asupra Iranului: S-ar putea să încheiem această pagină neagră din istoria Orientului Mijlociu
- Paradox cu judecătoarea care nu știa că Sebi a murit. Motivul pentru care a făcut „gogonate“ în sala de judecată / video
- Klaus Iohannis, în Republica Coreea. E prima țară din regiunea Asia-Pacific cu care România a ridicat relațiile la nivel de Parteneriat Strategic, semnat în 2008
- Au început să apară supermarketuri low-cost. Locuitorii se declară încântați de prețurile mult mai mici ale produselor