Data actualizării:
Data publicării:

Trump, victorie clară la primarele republicane din Iowa

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Donald Trump a câștigat, clar, primarele republicane din Iowa.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, a câştigat luni seara primarele republicane din Iowa, au anunţat media americane, după o jumătate de oră de la începerea votului, consolidându-şi statutul de mare favorit al dreptei la alegerile prezidenţiale din noiembrie, scrie AFP.

Magnatul de 77 de ani, inculpat de patru ori, îi devansează pe rivalii săi Nikki Haley şi Ron DeSantis în acest stat din Midwest, chiar dacă rezultatele sunt încă provizorii şi continuă să evolueze.

Trump, 50% dintre voturi

La orele 05.51, Donald Trump avea 50% din voturi, Ron DeSantis 21%, iar Nikki Haley 20%, potrivit CBS.

În ciuda furtunii de zăpadă care a căzut asupra acestui stat şi a stârnit temeri legate de participare, fostul preşedinte se apropie, aşadar, încă puţin de un probabil duel cu democratul Joe Biden, actualul lider de la Casa Albă.

Donald Trump a prezis o seară ”formidabilă” pentru partizanii săi.

Alegătorii s-au adunat în şcoli, biblioteci şi cazărmi de pompieri din Iowa pentru celebrele caucusuri, sau întâlniri electorale.

După o rugăciune şi o recitare a tradiţionalului jurământ de credinţă faţă de drapelul american, reprezentanţii au ţinut un discurs în favoarea candidatului lor înainte ca participanţii să-şi scrie alegerea pe o foaie de hârtie, scrie Agerpres.

Victoria lui Trump, ”absolut scandaloasă”

Un purtător de cuvânt al Ron DeSantis, Andrew Romeo, a declarat într-o declarație că anunțarea timpurie a victoriei lui Trump a fost ”absolut scandaloasă”. El a împrumutat o frază de la Donald Trump pentru a acuza mass-media de participare ”la interferența în alegeri prin declararea cursei înainte ca zeci de mii de locuitori din Iowa să aibă măcar șansa de a vota”.

Indiferent de ceea ce va urma, victoria lui Trump în Iowa echivalează cu o remarcabilă resurecție a unei cariere politice care părea cândva în ”zdrențe”. El a fost pus sub acuzare în ultimele zile ale primului său mandat la Casa Albă pentru rolul său în incitarea revoltei din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.

Achitarea sa ulterioară de către Senat a lăsat deschisă posibilitatea acestei campanii de revenire, scrie NYTimes.

Citește și: Cine este Ron DeSantis, aflat în cursa pentru nominalizarea Partidului Republican la alegerile prezidențiale din 2024

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel