Data publicării:

Trump, reacție la grațierea fiului lui Biden: "Sistemul defect" controlează Justiția din SUA  prin "democrați"

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Donald Trump a reacționat la decizia lui Joe Biden de a-l grația pe fiul său, Hunter.

Donald Trump consideră decizia lui Joe Biden de a-l grația pe fiul său, Hunter, drept un simptom al unui sistem de justiție defect, politizat de stânga liberală, însă nu l-a criticat direct pe președinte pentru acest demers.  

Biden a făcut duminică seara un anunț surprinzător, declarând că va emite o grațiere prezidențială pentru fiul său, despre care a spus că este victima unei „persecuții selective” și „nedrepte.”  

"Grațierea acordată de Joe lui Hunter îi include și pe ostaticii de pe 6 ianuarie, care sunt acum închiși de ani de zile?"

Într-o declarație, un purtător de cuvânt al lui Trump a criticat ceea ce a numit sistemul de justiție controlat de democrați, dar nu a părut să fie în dezacord cu decizia.

„Vânătorile de vrăjitoare eșuate împotriva președintelui Trump au demonstrat că Departamentul de Justiție controlat de democrați și alți procurori radicali sunt vinovați de folosirea sistemului de justiție ca armă,” a declarat purtătorul de cuvânt al lui Trump, Steven Cheung, pentru DailyMail.com.

„Acest sistem de justiție trebuie reformat, iar dreptul la un proces echitabil trebuie restabilit pentru toți americanii, exact ceea ce va face președintele Trump când va reveni la Casa Albă cu un mandat copleșitor din partea poporului american”, a completat acesta.

Totuși, pe platforma Truth Social, Trump a avut o reacție mai furioasă, întrebând dacă aceeași favoare va fi acordată și celor acuzați pentru actele lor de la Capitoliu pe 6 ianuarie.

El a scris: „Grațierea acordată de Joe lui Hunter îi include și pe ostaticii de pe 6 ianuarie, care sunt acum închiși de ani de zile? Incredibilă o asemenea nedreptate și abuz al justiției!”

Atitudinea președintelui ales față de Hunter pare să fie mai blândă decât se așteptau mulți

Atitudinea președintelui ales față de Hunter pare să fie mai blândă decât se așteptau mulți, având în vedere cât de dur a fost Trump cu Biden referitor la greșelile fiului său de-a lungul anilor.

În octombrie, Trump, care a acordat numeroase grațieri în timpul celor patru ani de mandat și în ultimele sale zile la Casa Albă, în ianuarie 2021, a oferit o reacție surprinzătoare în legătură cu grațierea lui Hunter Biden.

Întrebat de gazda radio Hugh Hewitt luna trecută dacă ar lua în considerare să-l grațieze pe Hunter Biden, Trump a răspuns: „Nu aș exclude această posibilitate. Vedeți, spre deosebire de Joe Biden, în ciuda a ceea ce mi-au făcut, în ciuda faptului că m-au atacat atât de agresiv – iar Hunter este un băiat rău, fără îndoială, a fost un băiat rău”.

„Dar cred că este foarte rău pentru țara noastră,” a spus Trump, referindu-se la ceea ce consideră a fi urmăriri penale și pedepse motivate politic, pe care le aseamănă cu propria sa experiență.

Decizia neașteptată de a schimba cursul vine la doar câteva săptămâni după ce Casa Albă a negat că președintele ar face acest pas drastic în ultimele luni ale mandatului său. Biden însuși a declarat, încă din iunie, că nu își va grația fiul.

„Din ziua în care am preluat funcția, am spus că nu voi interveni în deciziile Departamentului de Justiție, și m-am ținut de cuvânt, chiar și atunci când mi-am văzut fiul urmărit penal în mod selectiv și incorect,” a spus Biden într-o declarație.

Președintele a susținut că oamenii „aproape niciodată nu sunt aduși în fața instanței pentru acuzații de infracțiune legate exclusiv de modul în care au completat un formular pentru arme.”

A adăugat apoi: „Este clar că Hunter a fost tratat diferit.”

„Sper ca americanii vor înțelege de ce un tată și un președinte ar ajunge la această decizie”

Biden s-a înfuriat împotriva „mai multor adversari politici din Congres,” pe care i-a acuzat că au transformat acuzațiile într-un spectacol public „pentru a mă ataca și a se opune alegerii mele.”

El a adăugat că acordul de vinovăție la care Hunter a ajuns cu Departamentul de Justiție a fost o „rezolvare corectă și rezonabilă a cazurilor lui Hunter.” Dar acel acord a picat în ultimul moment din cauza presiunii politice.

„Nicio persoană rațională care analizează faptele cazurilor lui Hunter nu poate ajunge la nicio altă concluzie decât că Hunter a fost vizat doar pentru că este fiul meu – și acest lucru este greșit,” a continuat el.

„Încercând să-l doboare pe Hunter, au încercat să mă doboare și pe mine – și nu există niciun motiv să credem că se va opri aici. Destul e destul”, a adăugat Joe Biden.

Președintele nu s-a ferit să sublinieze că dragostea pentru fiul său i-a ghidat luarea deciziilor, dar a insistat că a fost „echilibrat.”

„Iată adevărul: Eu cred în sistemul de justiție, dar, așa cum m-am luptat cu această situație, cred de asemenea că politica brută a contaminat acest proces și a dus la o eroare judiciară – iar după ce am luat această decizie în acest weekend, nu avea sens să o amân mai mult”, a spus președintele.

Hunter a fost văzut ultima dată în vacanță cu tatăl său și restul familiei Biden pe insula Nantucket din Rhode Island.

„Sper ca americanii vor înțelege de ce un tată și un președinte ar ajunge la această decizie”, a spus Biden.

Alți președinți au acordat grațieri controversate, de obicei în ultimele zile ale mandatului lor - inclusiv Donald Trump

Alți președinți au acordat grațieri controversate, de obicei în ultimele zile ale mandatului lor.

În 1974, președintele Gerald Ford l-a grațiat pe predecesorul său, Richard Nixon, pentru orice infracțiuni pe care le-ar fi „comis sau ar fi putut să le comită” în scandalul Watergate. Aceasta a fost prima iertare preventivă acordată de un președinte.

În 2001, președintele Bill Clinton a grațiat 140 de persoane în ultima zi de mandat, inclusiv pe miliardarul Marc Rich, care fusese fugar timp de decenii pentru fraudă legată de încheierea unor acorduri ilegale de petrol și pentru neplata a mai mult de 48 de milioane de dolari în taxe.

Iertările de familie nu sunt nici ele necunoscute în istoria prezidențială. Înainte de a părăsi funcția, Clinton i-a acordat fratelui său, Roger, o iertare prezidențială controversată pentru o condamnare din 1985 legată de trafic de cocaină.

Trump însuși l-a grațiat pe Charles Kushner, tatăl ginerelui său și fostului său consilier Jared, înainte de a părăsi funcția în 2020. Kushner a fost numit ieri ambasadorul SUA în Franța.

În ultimele 12 ore ale mandatului, Donald Trump a grațiat și a comutat sentințele a 144 de persoane, inclusiv pe foștii consilieri Stephen Bannon și Roger Stone, dar și pe rapperul Lil Wayne, conform Daily Mail.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel