Trump este ”în buzunarul” corporațiilor petroliere. Le cere un miliard de dolari în schimbul anulării regulamentelor de mediu
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Donald Trump a propus un "acord" neobișnuit celor mai importanți șefi ai companiilor petroliere din SUA în luna trecută, solicitându-le să doneze 1 miliard de dolari pentru campania sa de realegere la Casa Albă și promițând că, odată revenit în funcție, va anula imediat regulamentele de mediu ale lui Joe Biden și va preveni apariția unor noi reguli, potrivit unui nou raport șocant.

Conform Washington Post, fostul președinte american și-a făcut propunerea uluitoare, pe care ziarul a descris-o ca fiind "remarcabil de deschisă și tranzacțională", la un cină la reședința sa Mar-a-Lago, scrie The Guardian.

În fața a peste 20 de executivi, inclusiv de la Chevron, Exxon și Occidental Petroleum, el a promis să mărească forajul petrolier în Golful Mexic, să elimine obstacolele în calea forajului în Alaska și să inverseze noile reguli destinate să reducă poluarea mașinilor. De asemenea, ar anula decizia administrației Biden din ianuarie de a opri eliberarea de noi permise de export de gaze naturale, care au fost denunțate ca fiind "bombe climatice".

"Veți primi asta în prima zi", a spus Trump, potrivit Washington Post, citând un participant neidentificat la cină.

Propunerea lui Trump către executivii petrolieri este că sunt suficient de bogați pentru a dona 1 miliard de dolari în fondul de campanie al său, în timp ce se angajează să distrugă eforturile lui Biden de a combate criza climatică, a fost imediat condamnată miercuri de către grupurile de mediu.

"1 miliard de dolari pentru Trump, un viitor climatic devastator pentru noi", a declarat Pete Maysmith de la Liga Conservation Voters (LCV).

Christina Polizzi de la Climate Power a declarat pentru The Guardian că Trump "pune viitorul planetei de vânzare".

"El este în buzunarul marilor companii petroliere - le-a acordat 25 de miliarde de dolari de scutiri fiscale în primul său mandat - și acum este clar că este dispus să facă orice doresc marile companii petroliere într-un al doilea mandat potențial."

Schimbul de replici dintre fostul președinte și giganții de combustibili fosili a atras, de asemenea, preocuparea grupurilor care monitorizează influența banilor în politică. Jordan Libowitz de la Citizens for Responsibility and Ethics (Crew), un grup de supraveghere guvernamental nepartizan, a declarat că acea conversație, așa cum a fost raportată de Washington Post, "pare a fi foarte mult o înțelegere de tip quid pro quo".

Libowitz a declarat că întâlnirea a fost "Absolut evidentă. Politicienii adesea dau un semnal, ei nu spun 'strângeți un miliard de dolari pentru mine și voi elimina regulamentele pe care le doriți'."

El a adăugat că echipa juridică a Crew analizează dacă acest lucru se ridică la standardul juridic înalt al mituirii.

Relațiile strânse ale lui Trump cu industria petrolieră și ostilitatea sa față de regulamentele federale menite să reducă emisiile care agravează criza climatică sunt bine cunoscute și de multă vreme. Cu șase luni până la alegerile prezidențiale, el își intensifică eforturile de a atrage donații de campanie din sector.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel