Trump, DECIZIE în legătură cu cetățenii liberieni din SUA
Data publicării:
Autor: Dan Carp
WhatsApp
SUA
SUA
Administraţia Trump a anunţat marţi că, de la 1 aprilie, va pune capăt statutului special de care beneficiază imigranţii liberieni şi care a împiedicat expulzarea acestora din SUA, transmit AFP şi Reuters.

O decizie similară a fost luată deja în cazul altor cetăţeni străini, în cadrul înăspririi politicii americane în materie de imigraţie.

Din 1991, când Liberia se afla în plin război civil, cetăţeni acestei ţări vest-africane beneficiau de statutul de protecţie temporară (TPS), care le permitea să lucreze legal în SUA fără a avea permis de şedere.

Această protecţie a fost prelungită de administraţiile republicane şi democrate succesive şi după sfârşitul războiului civil, considerându-se că situaţia politică şi economică a ţării rămânea precară.

Trump consideră că situația din Liberia s-a `ameliorat`


Preşedintele american Donald Trump a considerat însă că situaţia s-a 'ameliorat' suficient în Liberia, luând decizia de a nu mai prelungi acest statut după expirarea lui, la 31 martie. 

O perioadă interimară de 12 luni este totuşi prevăzută pentru a permite 'guvernului liberian să aibă timpul de a-i reintegra pe cetăţenii săi', protecţia încetând efectiv la 31 martie 2019, arată memorandumul publicat marţi.

'Liberia nu mai cunoaşte conflicte armate şi a făcut progrese semnificative în restabilirea stabilităţii şi a unei guvernanţe democratice', afirmă memorandumul administraţiei americane, care vizează cel mult câteva mii de liberieni.

Administraţia Trump anunţase deja încetarea respectivei protecţii pentru 200.000 de cetăţeni din El Salvador, o decizie denunţată de organizaţii de apărare a drepturilor imigranţilor şi de aleşi. Statutul de protecţie temporară în SUA a fost eliminat şi pentru aproape 60.000 de haitieni, peste 5.000 de nicaraguani şi 1.000 de sudanezi. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel