Trump, criticat de omul lui Macron. Săgeți către președintele SUA
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
trump macron
trump macron
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Benjamin Griveaux, a deplâns miercuri lipsa de 'decenţă elementară' din partea lui Donald Trump, după atacurile lansate de preşedintele american pe Twitter împotriva Franţei marţi, când aceasta comemora 3 ani de la atentatele de la Saint-Denis şi Paris, relatează AFP şi Reuters. 

Întrebat despre postările în care Trump a criticat situaţia Franţei în cele două războaie mondiale, Benjamin Griveaux a replicat: 'Ieri a fost 13 noiembrie. Noi comemoram asasinarea a 130 dintre compatrioţii noştri în urmă cu trei ani, la Paris şi Saint-Denis. Aşa că voi răspunde în engleză: 'common decency' ar fi fost recomandabilă', a afirmat Griveaux, la finalul unei şedinţe de guvern. 

De-abia revenit de la Paris, unde a participat la ceremoniile de marcare a Zilei Armistiţiului, Donald Trump a atacat marţi Franţa şi pe preşedintele acesteia, Emmanuel Macron, pe care l-a ironizat pentru 'cota foarte slabă de popularitate'. 

Într-o serie de postări foarte vehemente, Trump a atacat din nou propunerea lui Macron de creare a unei armate europene. Francezii 'începeau să înveţe germana la Paris înainte ca Statele Unite să intervină', a mai ironizat el, cu o referire foarte puţin diplomatică la ocupaţia nazistă în Franţa până la sosirea Aliaţilor.

”Diplomație de Twitter”

Marţi, Griveaux a afirmat că, la şedinţa de guvern, 'preşedintele a evocat foarte pe scurt' seria de tweet-uri a omologului american. 

Emmanuel Macron 'a reamintit, într-adevăr, aşa cum o spusese deja la un mare post american (CNN, duminică - n.red.), că diplomaţia nu se face prin tweet-uri, ci în discuţii bilaterale', a precizat Griveaux. 

Potrivit purtătorului de cuvânt, preşedintele francez a subliniat totodată că 'putem avea relaţii deschise şi sincere chiar şi cu un aliat istoric'. 

Franţa le-a adus marţi un omagiu naţional victimelor atacurilor din 13 noiembrie 2015. În acea seară, un comando de nouă jihadişti a întreprins o serie de atacuri în apropierea Stade de France din Saint-Denis, asupra teraselor unor restaurante şi la sala Bataclan, lăsând în urmă 130 de morţi şi peste 350 de răniţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel