Trucuri pentru a împiedica bananele să se înnegrească
Data publicării:
Autor: Georgiana Ioniță
WhatsApp
banane-afp
banane-afp
Tocmai ai cumpărat o grămadă de banane și vrei să te asiguri că vor rămâne proaspete? Cu aceste trucuri puteți împiedica bananele să se înnegrească și să dureze mai mult.

Trucuri simple, cum ar fi înfășurarea fructelor în plastic sau hârtie, pot ajuta la prevenirea oxidării.

Bananele coapte au un gust uimitor în comparație cu cele verzi. De asemenea, conțin mai mult zahăr și vitamina C, potrivit unui studiu prezentat în ediția din decembrie 2013 a Jurnalului Internațional de Cercetări Alimentare. Problema este că se pot strica repede și să dezvolte mucegai, astfel încât s-ar putea să le aruncați.

Oamenii de știință spun că este perfect sigur să mănânci aceste fructe, decât dacă sunt extrem de coapte. Acele mici gropi negre de pe coji sau pete maronii de pe carne nu prezintă riscuri pentru sănătate. Atenție, totuși, păstrarea bananelor și a altor fructe producătoare de etilenă lângă legumele sensibile la etilenă, cum ar fi varza, broccoli, ceapa verde, prazul și ciupercile, pot provoca stricarea acestora din urmă, notează Livestrong.

Puteți face câteva lucruri ca să împiedicați bananele să devină maro. Depozitarea adecvată este primordială. O modalitate de a-și crește durata de valabilitate este să le înfășurați în plastic și să le depozitați în frigider, așa cum recomandă revista Philadelphia. Acest lucru va preveni scurgerea etilenei și va încetini procesul de maturare.

Un alt truc este să acoperi bananele cu suc de citrice, cum ar fi sucul de portocale, lămâie sau lime, spun specialiștii de la Universitatea Nebraska-Lincoln. Totuși, această metodă funcționează numai pentru fructele tăiate în prealabil. Practic, dacă feliați o banană sau o tăiați pe jumătate pentru o utilizare ulterioară, înveliți-o cu un suc acid înainte de a o refrigera.

Conform aceleiași surse, este posibil să împiedicați bananele tăiate să se strice, amestecându-le cu portocale, grapefruits și alte fructe acide. Acesta este ceva ce trebuie să țineți cont atunci când pregătiți salate de fructe. Doar asigurați-vă că mai întâi tăiați fructele acide și apoi adăugați felii de banană, măr sau pere.

Alegeți ambalajele potrivite

Există un motiv pentru care este recomandat să înfășurați bananele în plastic înainte de a le refrigera. Acest truc simplu poate crește semnificativ perioada de valabilitate, împiedicând rumenirea prematură.

Un studiu din septembrie 2012 publicat în Journal of Food Science a evaluat efectele ambalajelor asupra calității bananelor verzi și a termenului de valabilitate. Cercetătorii au comparat patru materiale de ambalare față de nici un ambalaj și s-au concentrat pe mai mulți indicatori de calitate, cum ar fi culoarea cojii, grosimea pulpei și comercializarea. Ei au conclizionat următoarele:

Fructele ambalate și-au menținut calitatea până la 36 de zile.
Bananele neambalate s-au copt mai repede
Sacii de polietilenă cu densitate ridicată și joasă au fost cele mai eficiente la creșterea duratei de valabilitate.
Ambalajele din plastic au obținut rezultate mai bune decât paiele de teff

Aceste descoperiri indică faptul că polietilena funcționează cel mai bine pentru stocarea bananelor.
Data viitoare când cumperi o grămadă de banane, pune-le în pungi de plastic resigilabile pentru a le păstra proaspete mai mult timp.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel