Trezitul în timpul nopții, un fenomen destul de comun. Experții au răspunsurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Dintr-o dată trezit dintr-un somn liniștit, te întorci să te uiți la ceas și constați că este ora 3 dimineața. Este aceeași oră la care te-ai trezit și noaptea trecută. Și în noaptea precedentă.

Dacă acest scenariu sună familiar, este pentru că trezirile nocturne se întâmplă multor persoane. Trezirea de câteva ori pe parcursul nopții este o întâmplare naturală, adesea datorată arhitecturii somnului, care reprezintă etapele prin care trecem în timpul somnului, relatează CNN.

Aceste treziri durează de obicei doar câteva secunde sau minute - dacă acestea se întâmplă prea frecvent într-o singură noapte sau există întreruperi în revenirea la somn, aceasta ar putea fi o problemă. Iată ce spun experții că ar putea ajuta.

De ce te-ai putea trezi?

Arhitectura somnului se referă la cele patru etape ale somnului pe care le parcurgem în timpul nopții, în intervale de aproximativ 90 până la 120 de minute, a spus Dr. Brandon Peters-Mathews, un neurolog cu Virginia Mason Franciscan Health din Seattle.

Ciclul începe cu un somn ușor care trece într-un somn mai profund și apoi în cel mai profund somn care apare în etapa a treia, adesea numit "somn cu unde lente", a menționat Peters-Mathews. În timpul celei de-a patra etape, cunoscută sub numele de somn cu mișcări rapide ale ochilor (REM), activitatea cerebrală crește la niveluri aproape normale pentru o activitate trează - este după această etapă când oamenii se trezesc adesea în mod natural, a spus el, și odată cu adormirea ciclul începe din nou.

„Datorită faptului că tindem să ne culcăm aproximativ la aceeași oră în fiecare seară, și aceste cicluri au aproximativ aceeași lungime, putem să ne trezim la aceeași oră în noapte,” a spus Peters-Mathews. Cele mai multe dintre aceste treziri vor fi scurte și uitate, dar „ar putea fi unul sau două cicluri în cursul nopții în care ne trezim și ne uităm la ceas și suntem conștienți de timp.”

De cele mai multe ori, trezirea de mai multe ori pe parcursul nopții nu este perturbatoare pentru sănătatea unei persoane, atâta timp cât adormirea se întâmplă în aproximativ cinci până la zece minute, a spus Dr. Michelle Drerup, director al Programului de Medicină Comportamentală a Somnului la Cleveland Clinic.

Pe de altă parte, atunci când oamenii se trezesc de mai multe ori în decursul unei ore, aceasta ar putea cauza fragmentarea unui ciclu de somn și individul s-ar putea să nu intre în somn profund, a spus Drerup. Aceste treziri frecvente ar putea fi un semn al unor tulburări ale somnului, cum ar fi apneea de somn sau nocturia, a adăugat ea.

Când oamenii se trezesc în mod natural în timpul nopții, sunt mai predispuși să-și amintească că acest lucru s-a întâmplat în a doua jumătate a nopții. Aceasta este perioada în care oamenii au de obicei o etapă REM mai lungă, somn ușor, în timp ce prima jumătate a nopții are etape mai lungi de somn profund.

„Oamenii vor spune, ‘Oh, dorm foarte solid timp de patru ore. Și apoi simt că mă trezesc mai mult. Și și acest lucru este foarte normal, bazat pe arhitectura somnului nostru,” a spus Drerup.

Adesea, răspunsul emoțional al unei persoane la trezire poate crea provocări, a spus Peters-Mathews, și ar putea duce la dezvoltarea insomniei secundare dacă reacția lor declanșează o trezire prelungită.

Bufniță sau ciocănitoare

Ritmul circadian al unei persoane, sau ceasul biologic intern de 24 de ore, ar putea juca și el un rol, a spus neurologul Dr. Cathy Goldstein, medic specialist în medicina somnului la Centrele de Tulburări de Somn Michigan Medicine.

Ritmul circadian îi spune corpului când este timpul să doarmă și tinde să se alinieze cu ciclurile anterioare de somn și trezire și expunerea la lumină pe parcursul zilei. Dacă acest ritm este perturbat, sau ciclul de somn și trezire se schimbă mult, corpul nu va avea o idee foarte bună când să aibă somn profund de înaltă calitate, a spus Goldstein.

„Ritmul circadian este ceasul biologic intern, marchează când suntem treji, marchează când dormim - marchează majoritatea proceselor fiziologice ale noastre, așa că corpul face ceea ce trebuie să facă la momentul potrivit al zilei,” a spus Goldstein.

Ritmurile circadiene și arhitectura somnului se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, ceea ce ar putea explica de ce cineva s-ar putea simți că a avut mai mult somn profund când era mai tânăr. Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, tind să petreacă mai mult timp în etapele ușoare ale somnului, a adăugat ea.

Aceste cicluri sunt inerente și ar putea să stabilească pe cineva ca bufniță sau ciocănitoare, a spus Goldstein, și ar putea cauza dificultăți în a ține pasul cu un program de lucru care nu se aliniază cu ciclul biologic al unei persoane, rezultând în somnolență diurnă.

Ce să faci dacă nu poți să adormi din nou

Adormirea și trezirea la aceeași oră în fiecare zi, precum și expunerea la lumină naturală pe parcursul zilei și reducerea luminilor artificiale în timpul nopții, vor ajuta la întărirea amplitudinii circadiene - vârfurile și scăderile ciclului -, a spus Goldstein, rezultând un somn mai odihnitor.

Cel mai important lucru de făcut atunci când te trezești în mijlocul nopții este să rezistăm tentației de a te uita la ceas, a spus Peters-Mathews. „Dacă alarma nu sună, nu este momentul să te trezești. Nu contează ce oră este. Ai voie să te întorci, să te faci confortabil și să adormi din nou.”

Dacă nu reușești să adormi din nou în decurs de 15 minute, este mai bine să te ridici din pat pentru a evita dezvoltarea unei asocieri între trezire și patul tău, a spus Drerup. Ea recomandă să faci o activitate liniștită care te va ajuta să te simți somnoros din nou, cum ar fi meditația sau ascultatul muzicii.

„Creierele noastre sunt extrem de asociative și pot fi ușor condiționate, astfel încât dacă stăm în pat mult timp și suntem treji, creierul nostru începe să asocieze patul cu activități de veghe, cum ar fi îngrijorarea și alte activități în afară de somn, așa că ieșirea din pat rupe acea asociație,” a spus Drerup.

Este, de asemenea, important să te asiguri că trezirile nu se datorează unor factori externi, cum ar fi perturbările din partea partenerului tău de somn, a spus Peters-Mathews. „Optimizarea mediului de somn este importantă. ... Uneori înseamnă să îi ții pe animalele de companie departe de dormitor și să optimizezi zgomotul, lumina și temperatura în cadrul mediului dormitorului.”

Dar dacă trezirea este cauzată natural de arhitectura somnului și nu afectează modul în care funcționezi a doua zi, nu este nimic de îngrijorat, a spus Goldstein.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel