Data publicării:

Trei ucraineni care au trecut granița în România și s-au pierdut în munți, recuperați de salvamontiști

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Salvamont Maramures
Sursa foto: Facebook Salvamont Maramures
În noaptea de joi spre vineri, doi tineri ucraineni care au traversat granița în România prin Munții Maramureșului au fost salvați cu ajutorul unei echipe mixte de salvamontiști și polițiști de frontieră. În aceeași zi, un alt cetățean de origine ucraineană a cerut ajutorul autorităților, aflându-se în aceeași situație.

Citește și: Singurul pierzător din blatul Ligia Deca - Roberta Anastase. Culisele unei mișcări controversate cu lista pentru parlamentare

Acțiunea s-a desfășurat sub coordonarea Serviciului Public Județean (SPJ) Salvamont Maramureș, fiind condusă de directorul instituției, Dan Benga. Apelul de urgență a fost primit prin serviciul 112 la ora 00:10, semnalând prezența celor doi într-o zonă greu accesibilă din masivul Maramureș.

Potrivit informațiilor furnizate de Dan Benga, unul dintre cetățenii ucraineni, în vârstă de 21 de ani, acuza dureri severe la piciorul drept și nu se mai putea deplasa. "Acțiunea de căutare și salvare a fost declanșată imediat, desfășurându-se pe parcursul întregii nopți", a declarat acesta.

Te-ar mai putea interesa și: Dezvăluire bombă despre prezidențiale. Ponta avea altă propunere de candidat. Omul care a convins rămânerea în cursă a schimbat soarta României

Cei doi tineri, cu vârste de 21 și 28 de ani, erau epuizați după mai multe nopți petrecute pe munte, fără hrană și apă, fiind expuși la condiții meteo nefavorabile. Salvatorii au constatat că aceștia se aflau într-o stare ușoară de hipotermie, cauzată de frigul extrem și umezeala.

Odată localizați de echipa de salvare, tinerii ucraineni au primit îngrijiri medicale de urgență. "Salvatorii le-au oferit primul ajutor, în special tânărului care avea probleme medicale, și le-au dat hrană și ceai cald pentru a-i ajuta să-și recapete forțele", a precizat Benga. După stabilizarea lor, echipa de salvamontiști i-a coborât din munte și i-a predat echipei medicale a Serviciului de Ambulanță Județean, care a venit în sprijinul lor.

Operațiunea de salvare, care a durat șase ore și jumătate, s-a încheiat cu succes, cei doi cetățeni fiind preluați de autoritățile competente pentru a li se oferi asistență suplimentară. La acțiune a participat și o echipă a Poliției de Frontieră din Valea Vișeului, aparținând Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, care a colaborat îndeaproape cu salvamontiștii pentru extragerea celor doi ucraineni din munte.

O singură zi, două intervenții

Tot în dimineața acestei zile, echipele Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș au intervenit într-o nouă acțiune de salvare, după ce un alt cetățean, tot de origine ucraineană, a apelat numărul de urgență 112, solicitând ajutor. Bărbatul a raportat că s-a rătăcit în Munții Maramureșului și nu mai poate continua deplasarea din cauza stării grave de hipotermie, cauzată de faptul că era ud și nu avea haine de schimb. Acesta acuza, de asemenea, o stare generală de rău.

Potrivit informațiilor disponibile, cetățeanul ucrainean se afla de câteva zile în munți, singur, fără hrană și provizii, iar lipsa echipamentului adecvat l-a pus într-o situație critică, fiind incapabil să se orienteze sau să găsească o cale de scăpare.

În urma apelului de urgență, o echipă de salvatori montani din cadrul SPJ Salvamont Maramureș, alături de o echipă a Poliției de Frontieră din Bistra, parte a Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmației, au pornit imediat în căutarea bărbatului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel