Trei meciuri din Premier League, amânate din cauza funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Trei meciuri din Premier League, amânate din cauza funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a
Trei meciuri din Premier League, amânate din cauza funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a
Trei meciuri din prima ligă a campionatului de fotbal al Angliei, programate la sfârşitul acestei săptămâni, au fost amânate din cauza funeraliilor Reginei Elisabeta a II-a, informează AFP.

"Şapte dintre cele zece meciuri din Premier League programate pentru acest weekend se vor disputa, însă trei meciuri vor fi amânate din cauza evenimentelor din jurul funeraliilor Reginei", a scris organizatorul primei ligi engleze într-un comunicat.

Cele trei partide ale etapei a opta a sezonului care au fost amânate sunt Brighton - Crystal Palace, care trebuia să se dispute sâmbătă, Manchester United - Leeds United şi Chelsea Londra - FC Liverpool, programate duminică. Acesta vor avea loc la o dată ulterioară.

Totodată, Premier League a anunţat modificarea orelor de disputare ale partidelor Brentford - Arsenal Londra şi Everton - West Ham United, programate duminică şi care vor debuta mai târziu decât era stabilit iniţial.

Anterior, UEFA anunţase amânarea meciului dintre Arsenal Londra şi PSV Eindhoven, prevăzut joi în cadrul competiţiei Europa League.

De asemenea, partida dintre Glasgow Rangers şi SSC Napoli, programat marţi în etapa a 2-a a grupelor Ligii Campionilor, a fost amânată pentru miercuri, 14 septembrie.

Regina Elisabeta a II-a a murit pe 8 septembrie la castelul Balmoral din Scoţia, iar sicriul cu rămăşiţele sale pământeşti a fost adus duminică la Edinburgh, urmând să fie transportat cu avionul la Londra, în cursul zilei de marţi, notează Agerpres.

Moartea Reginei Elisabeta a II-a poate însemna și moartea monarhiei britanice? Istoricul Filip Iorga: Charles e diferit. Regina nu se pupa cu nimeni în fața Palatului Buckingham

O dată cu moartea Reginei Elisabeta a II-a, mai multe state, parte din Commonwealth, au făcut pași timizi către un viitor republican. Istoricul Filip Iorga explică fenomenul care a dus la acest trend, precum și ceea ce ar trebui să facă Charles pentru a inversa curentul.

Până acum, știm că cel mai categoric a fost premierul din Antigua și Barbuda, care a declarat că va cere un referendum pentru ca țara să devină republică în termen de trei ani, după moartea Reginei Elisabeta a II-a.

În plus, premierul din Noua Zeelandă a declarat că ţara sa va deveni republică în timpul vieţii sale, iar Australia intenționează să nu mai emită bancnote cu portretul prințului Charles.

Istoricul Filip Iorga: Personalitatea Reginei Elisabeta a II-a doar a amânat și a descurajat aceste acțiuni, dar ele au existat

„Regina Elisabeta a II-a, prin lungimea domniei ei și prin consistența personalității ei, a fost un liant, atât în interiorul Marii Britanii, cât și în interiorul Commonwealth-ului. E clar că acum vor apărea astfel de încercări de schimbare, de altfel, dacă ne uităm cum a mers istoria Europei și a lumii, în ultimele 200 de ani, dar în special în ultima sută de ani, vedem că e un proces evident de scădere a numărului de monarhii. 

Personalitatea Reginei Elisabeta a II-a doar a amânat și a descurajat aceste acțiuni, dar ele au existat. Ne amintim că a existat un referendum chiar în interiorul Marii Britanii, în Scoția, pentru independență. Chiar dacă nu a avut succes, în Scoția există, în continuare, o mișcare independentistă foarte puternică. În plus, o dată cu moartea Reginei, nu știm dacă scoțienii ar renunța la monarh. Ideea lor, la referendumul trecut, era să existe totuși o uniune, întrucât se vorbea despre Regina Elisabeta ca fiind inclusiv regina Scoției, chiar dacă țara ar fi fost independentă. În cazul lui Charles nu știm ce s-ar întâmpla. 

A fost un referendum și în Australia, nici acolo nu a avut succes, îmi amintesc că diverse vedete australiene s-au raliat atunci celor două tabere. Dar probabil vor exista în continuare astfel de inițiative”, a declarat Filip Iorga, pentru redacția DC News.

Ce poate face Charles?

„Charles este rege constituțional, ceea ce înseamnă că nu poate face, de fapt, mare lucru. Poate să încerce să fie un demn continuator al mamei lui, poate să încerce să fie un rege constituțional bun, să nu-și încalce atribuțiile, să nu facă niciun fel de comentariu care nu-și are locul, poate să continue această atitudine ne apropiere de supuși, de cetățeni, pentru că lumea nostră este din ce în ce mai egalitară și se așteaptă chiar și de la regi și regine să fie foarte apropiați de popor. Ați văzut deja că, în fața Palatului Buckingham, Charles a dat mâna cu oamenii, s-a îmbrățișat cu ei, chiar a fost sărutat de o doamnă din public... e o diferență importantă față de mama lui. Regina Elisabeta nu se pupa cu nimeni în fața Palatului Buckingham.

Eu ce aș face ar fi să călătoresc, aș merge în Canada, în Australia, în Noua Zeelandă, precum și în celelalte locuri. Aș încerca să fiu cât mai apropiat și cât mai prietenos, rămânând în limitele funcțiunii unui monarh constituțional și aș încerca să le prezint oamenilor din acele regiuni avantajele apartenenței la Commonwealth. În fond, sunt destule avantaje... gândiți-vă ce înseamnă să aveți un pașaport britanic, gândiți-vă totuși că e onorant pentru un australian, pentru un canadian, pentru un neo zeelandez să fie și supus al monarhului Marii Britanii. E o mare familie acolo și sunt tradiții seculare la care cred eu că multora le va fi greu să renunțe”, a continuat istoricul Filip Iorga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel