Traversarea Atlanticului la bordul unui velier a tinerei Greta Thunberg suscită controverse privind amprenta de carbon
Data publicării:
Autor: Giorgiana Croitoru
WhatsApp
Echipajul velierului care traversează Oceanul Atlantic cu destinaţia New York, la bordul căruia călătoreşte adolescenta suedeză Greta Thunberg, a asigurat că emisiile de carbon legate de această deplasare vor fi compensate, ca răspuns la polemica suscitată de condiţiile de reîntoarcere a ambarcaţiunii în Europa, relatează AFP.

Adolescenta suedeză, care militează pentru protecţia mediului şi combatarea încălzirii globale, a plecat însoţită de tatăl său pe 15 august la bordul acestui velier zero carbon, Malizia II, urmând să ajungă pe continentul american pentru a participa la summitul ONU privind clima şi la COP25.

Un purtător de cuvânt al navigatorului german Boris Herrmann - care conduce velierul alături de un membru al familiei princiare monegasce - a declarat duminică ziarului berlinez TAZ că unele persoane vor lua avionul pentru a călători la New York şi a aduce înapoi ambarcaţiunea în Europa şi că Boris Herrmann se va întoarce astfel pe calea aerului.

Ziarul a ajuns astfel la concluzia că voiajul într-o barcă cu pânze a Gretei va fi mai poluant decât dacă s-ar fi deplasat cu avionul, o concluzie preluată amplu de reţelele de socializare unde tânăra militantă pro-mediu are numeroşi detractori.

"Am planificat această călătorie la New York în ultimul moment, prin urmare două persoane vor veni cu avionul în SUA pentru a aduce velierul înapoi în Europa, a confirmat AFP, Holly Cova, membră a echipajului navei Malizia.

"În total vor fi patru membri ai echipajului care vor aduce ambarcaţiunea. Sunt decizii logistice care au fost luate doar pentru echipajul navei Malizia", a spus ea, precizând că toate zborurile membrilor "vor fi compensate", deşi a admis că este vorba de o soluţie "imperfectă".

"Omenirea încă nu a găsit modalitatea de a traversa un ocean fără să lase o amprentă de carbon", a precizat Holly Cova.

"Vom compensa aceste emisii. Este mai bine decât să nu facem nimic şi sperăm ca acest voiaj în care o însoţim pe Greta să conştientizeze lumea asupra acestui subiect important", a spus ea.

Înainte de summitul ONU din 23 septembrie, Greta Thunberg, care şi-a întrerupt pentru un an studiile, va participa la numeroase reuniuni asupra climei. Ea urmează să viziteze Canada, Mexic şi Chile pentru o altă conferinţă a ONU în decembrie.

"Nu ştiu cum mă voi întoarce acasă", a recunoscut fata în vârstă de 15 ani.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel