Data actualizării:
Data publicării:

Traumele lăsate de război asupra românilor din Fâșia Gaza. Psihiatrul Gabriel Diaconu: Intervine conceptul de "No man's land" şi aici sunt cei mai traumatizaţi

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Traumele lăsate de război asupra românilor din Fâșia Gaza. Psihiatrul Gabriel Diaconu: Intervine conceptul de "No man's land" şi aici sunt cei mai traumatizaţi" / Foto: Pixabay
Traumele lăsate de război asupra românilor din Fâșia Gaza. Psihiatrul Gabriel Diaconu: Intervine conceptul de "No man's land" şi aici sunt cei mai traumatizaţi" / Foto: Pixabay

Psihiatrul Gabriel Diaconu a vorbit despre impactul războiului asupra românilor din Fâșia Gaza.

MAE a anunțat că 103 români vor fi evacuaţi astăzi din Fâşia Gaza. Este vorba despre femei şi copii care vor ajunge în scurtă vreme în România, prin Egipt. În acest context, psihiatrul Daniel Diaconu a vorbit la Antena 3 CNN despre impactul războiului asupra acestor oameni.

"Cred că trebuie să spunem clar şi răspicat, apropo de vieţi, nu ştim exact ce aveau aceşti oameni ca viaţă în Gaza, pentru că acolo situaţia de mulţi ani era precară, dar ceea ce am aflat cu siguranţă este că au pierdut totul. 

Dintr-o perspectivă umanitară, când o persoană a pierdut totul este la buza vulnerabilităţii şi către ea, cu urgenţă şi celeritate trebuie să fie îndreptate mijloace de asistenţă, într-o primă fază în criză, pentru că riscul este vital cu privire la boli, cu privire la tot ceea ce înseamnă malnutriţie, tot ceea ce înseamnă lipsa mijloacelor elementare de trăi de pe azi pe mâine.

Iar dintr-o perspectivă ulterioară, care implică de această dată şi psihologie, daţi-vă seama că în general în conflicte şi în războaie, în zonele de contact intervine conceptul de No man's land (Ţara nimănui) şi aici oamenii sunt cei mai traumatizaţi", a spus Gabriel Diaconu, medic psihiatru, în direct la Antena3 CNN.

"Destinul lor trebuie ocrotit"

"Anunţul MAE este de foarte bun augur. Noi avem în Fâşia Gaza peste 200 de persoane cu care Ministerul de Externe a încercat să ţină legătura. Că astăzi reuşesc să iasă 100 este într-adevăr încurajator, dar trebuie să ne gândim în primul rând la toţi din Gaza care sunt vulnerabili acum şi, implicit şi cu prioritate, la cetăţenii noştri români care încă sunt acolo.

Pentru ei, odată ce ies de acolo, trebuie stabilite nişte mecanisme de intervenţie foarte clare, mai ales dacă vorbim de femei cu copii, cu minori, şi destinul lor trebuie cumva ocrotit şi pe mai departe, pentru că ei devin, prin forţa lucrurilor, pribegi. Termenul acesta de refugiat sau fugit din calea războiului are o anumită preţiozitate semantică, dar ei sunt pribegi, sunt oameni pe drumuri, sunt oameni care dorm sub cerul liber, dacă nu intervii să le pui un acoperiş deasupra capului.

Sunt oameni care nu au resursă de a deveni autonomi pecuniar, financiar, care nu se vor angaja mâine şi care, la orice moment de acum înainte trebuie cumva, cel puţin până când îşi recapătă verticala, să aibă o formă de asistenţă", a mai spus mediul psihiatru Gabriel Diaconu, la Antena 3 CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel