Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după prima jumătate a acestui an
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după prima jumătate a acestui an
Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după prima jumătate a acestui an
Societatea Naţională de Transport Gaze Naturale Transgaz a afişat un profit net consolidat în creştere cu 33% după prima jumătate a acestui an, la 177,278 milioane de lei, şi o cifră de afaceri în urcare cu 47,48%, la 1,178 miliarde de lei, potrivit Raportului transmis marţi Bursei de la Bucureşti.

Veniturile din exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii s-au situat la 703,921 milioane lei, în creştere cu uşoară faţă de perioada similară a anului trecut, iar cheltuielile de exploatare înainte de activitatea de echilibrare şi de construcţii au fost de 667,242 milioane lei (plus 17%).

Veniturile din activitatea de echilibrare s-au cifrat la 540,476, în urcare cu 280%, similar cu cheltuielile cu gazele de echilibrare.

Cantitatea de gaze transportate a scăzut la 6,473 miliarde mc (minus 12,2%), faţă de perioada corespunzătoare din 2021.

Valoarea Programului de Modernizare şi Dezvoltare Investiţii pentru anul 2022, aprobată iniţial în bugetul de venituri şi cheltuieli a fost de 398,651 milioane lei, conform Hotărârii Consiliului de Administraţie nr. 39/2021, dar a fost diminuată ulterior la 254,869 milioane lei, conform Hotărârii CA nr.13/2022, se precizează în documentul citat.

La finalul semestrului I 2022, valoarea realizărilor PMDI a fost de 77,745 milioane lei. Structura Programului de Modernizare şi Dezvoltare Investiţii era următoarea: 81% lucrări în execuţie, 10% lucrări în achiziţie, 5% lucrări nesolicitate, 3% lucrări finalizate şi 1% lucrări în proiectare.

Capitalizarea bursieră a companiei la data de 30 iunie a fost de 2,71 miliarde lei (aproximativ 548 milioane euro), respectiv cu 94 milioane lei (circa 18 milioane euro) sub nivelul înregistrat la 3 ianuarie 2022.

Transgaz deţine statutul de monopol în transportul gazelor naturale din România şi vehiculează circa 90% din totalul gazelor naturale consumate.

Din anul 2008, Transgaz este listată la Bursa de Valori Bucureşti. Structura acţionariatului Transgaz este: 58,5097% din acţiuni sunt deţinute de statul român reprezentat de Guvern prin Secretariatul General al Guvernului şi 41,4903% de alţi acţionari (free-float), notează Agerpres.

Peiu: Directorul Transgaz, Nelu Sterian, salariu cu 50% mai mare decât al lui Joe Biden/ Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare

Analistul Petrișor Peiu, doctor al Universității Politehnica din București și fost consilier al premierului Radu Vasile și al premierului Adrian Nastase, a spus ce salariu încasează directorul Transgaz.

Iată discuțiile ce au avut loc în emisiunea DCNews din 4 august: 

Petrișor Peiu: La Transgaz am văzut că este un salariu cu 50% mai mare decât salariul preşedintelui SUA, salariul anual care include şi bonusurile. Asta înseamnă 370.000 de dolari.

Bogdan Chirieac: La Transgaz este un salariu anual de 370.000 de euro? Al cui e, al lui Nelu Sterian?

Petrișor Peiu: Da.

Bogdan Chirieac: Preşedintele Transgaz are un asemenea salariu...

Petrișor Peiu: Cred că venituri, inclusiv bonusurile alea de la sfârşit de an. Ei au două părţi, una fizică şi una variabilă, în funcţie de performanțe, aşa a scris presa. Preşedintele american se pare că are vreo 240.000.

Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare! Este peste Joe Biden.

Petrișor Peiu: Acum, doamna de la ISCIR are un salariu fix cât salariul secretarului de stat, dar care este ministru, în America, la Comerţ. Dacă vorbim de venituri nete, că acolo sunt impozite ceva mai mari. Atât s-a putut.

Bogdan Chirieac: Deci este şefă la ISCIR sau angajată?

Petrișor Peiu: Cred că este director general.

Bogdan Chirieac: Are salariul cât ministrul Comerţului din SUA.

Petrișor Peiu: Net, bani în mână.

Bogdan Chirieac: Asta înseamnă să ai valoare.

Întrebat de Bogdan Chirieac cum s-a ajuns la aceste salarii mari, Petrișor Peiu a adăugat: "Parlamentul a aprobat, că astea sunt instituţii în subordinea Parlamentului, altele în subordinea unor ministere. Le-a aprobat cineva aceste bugete de salarii".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel