Data publicării:

Traian Băsescu, despre modificarea Codului Penal: O hoție ordinară

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp

Traian Băsescu este de părere  că ultimele modificări ale  Codului Penal este o invitaţie la furt. În plus, şeful statului a precizat că este exclus ca cei doi lideri ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, să nu fi ştiut de modificările Codului Penal, a mai declarat președintele Traian Băsescu la Adevărul.

Extremele se contureză în România. Este un curent care prinde tot mai mult în interiorul UE. Una dintre marile îngrijorări ale liderilor europeni e creşterea în încredere a extremei drepte şi extremei stângi. E un semnal că ceva e în neregulă. Această criză a arătat greşelile trecutului în toate statele UE şi a arătat că leadershipul politic al UE nu are soluţii.

 Noi ne-am obişnuit să spunem că suntem ultimii în Europa. Pe diverse paliere, la unele ne apropiem de performanţă. Ne-am asumat acest ultim loc, spunem că suntem cei mai corupţi şi atunci ce vrem să spună alţii despre noi?

 Despre evenimentele din Parlament de marţi: Demersurile au fost rapide, ascunse. Eu aş reacţiona dacă aş şti că Serviciile se ocupă de cules informaţii din Parlament. Nu e treaba lor să fie infiltrate în Parlament. E treaba parlamentarilor să fie transparenţi. Soluţia este corectitudinea parlamentarilor.

Este exclus ca atunci când vorbeşti de modificarea Codului Penal şi de legea amnistiei să nu ştie şefii celor două mari partide. Exclud posibilitatea ca cei doi să nu ştie. De altfel, Crin Antonescu a ieşit public s-o susţină. Nu este o amnistie, e o invitaţie la furt. Mai mult, eu aş lega-o cu altceva. Nu-i putem suspecta de lipsă de raţiune când urmăresc un obiectiv. Atenţie, acciza şi concentrarea banilor la Dragnea sunt însoţite de această modificare care-i scoate pe primari din calitatea de funcţionari. Practic, primarii pot folosi aceşti bani cum vor ei. Cu aceste modificări, ei nu vor mai fi subiecţi ai anchetelor de la ANI. Ceea ce înseamnă că pot da contracte de milioane firmei soţiei, vărului, copilului, ş.a.m.d”, a spus şeful statului, într-un interviu pentru Adevărul.

 Nu-i putem suspecta de lipsă de raţiune când urmăresc un obiectiv. Acciza pe combustibil şi ce am sesizat că nu e necesar a fi introdusă şi concentrarea banilor la ministerul lui Dragnea este însoţită de această modificare care îi scoate pe primari, consilieri. Au spus că nu mai e conflict de interese. Nu mai trebuie să se ferească în niciun fel. Dă firma familiei, copilului.

 Este o tentativă de hoţie ordinară, dar sper că reacţia presei, aliaţilor noştri majori, inclusiv a CE, îi va face să dea înapoi. Eu cred că vor face pasul înapoi. Dacă au de rediscutat ceva e o scăpare a Codului Penal care reduce pedepsele pentru corupţie. Să introducă în Codul Penal o situaţie tranzitorie ca să nu eliberăm o mulţime de infractori. Dacă repun în discuţie modificările, vor găsi momentul potrivit să introducă modificările.

 Sunt lideri slabi. Nu blamez pe nimeni. Acest tip de presiune l-a avut şi Boc. Toate partidele. În PDL, campania electorală internă s-a câştigat cu mesajele USL. Niciun partid nu e sfânt. Suntem în faţa unor lideri mult prea dependenţi de baronimea locală.

 Despre legea amnistiei şi graţiere: Ar fi eliberaţi circa 10.000 - 12.000. Abuzul în serviciu, luarea de mită, darea de mită, primirea de foloase necuvenite duc la punerea în libertatea a celor care sunt încarceraţi. Mi se pare inadmisibil. Statul a cheltuit enorm să îi extragă din societate. Nu este o soluţie. Aş fi spus că nu avem bani. Aş da drumul ca oamenii cu bani să facă puşcării private.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel