Traian Băsescu, despre tragedia aviatică din Ucraina: Rusia a devenit un partener al TERORIȘTILOR. Putin nu poate fugi de responsabilitate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Traian Băsescu a susținut luni, 21 iulie, o declarație de presă, la Palatul Cotroceni, începând cu ora 19.00.

Iată cele mai importante declarații ale lui Traian Băsescu:

Situația din Ucraina:

Voi începe cu aceste decizii legate de lărgirea spectrului de sancțiuni împotriva Rusiei: Consiliul European convine să extindă măsurile restrictive cu scopul de a viza entități care sprijină material sau financiar acțiuni care amenință suveranitatea, independența și integralitatea teritorială a Ucrainei.

Se trece de la stadiul listei de persoane, la stadiul entităților. Tradus înseamnă companii care pot fi ori bănci, ori companii energetice. Expresia entități se referă la societățile comerciale.

Consiliul European solicită examinarea posibilității de a viza persoane sau entități care furnizează activ sprijin material sau financiar liderilor ruși responsbili de destabilizarea Crimeei sau a Ucrainei. Mă refer aici la oligarhii care fac parte din anturajul președintelui Putin. Mă refer și la ucrainenii care sprijină teroriștii din Ucraina de Est.

Banca Europeană de Investiții are interdicție de a mai semna noi operațiuni financiare.

Niciun stat nu a ținut secret datele despre accidentul aviatic din Ucraina, dar eu vreau să fac puțin mai mult decât să mă refer la actul terorist care a dus la ucidera oamenilor.

Poziția României

Pentru a vă da un răspuns cu privire la poziția României, în estul Ucrainei se desfășoară un război hibrid, un război prin interpuși. Este un război de gherilă urbană. A treia caracteristică este că vorbim de un război de insurgență. Există și acțiuni de terorism frecvente. Se desfășoară și un război informațional care paote fi parte a unui război clasic.

Responsabil situație Ucraina

Cine este responsabil? Primii responsabili sunt teroriștii care și acum ocupă Donetskul și Luganskul. În mod egal responsabilitatea aparține Federației Rusiei. Federația Rusă a devenit un partener al acestor teroriști.

Din păcate, Rusia este parte a conflictului din estul Ucrainei.

Am luat notă de declarația președintelui Putin să nu politizăm evenimentul. Nu-l politizează nimeni, dar prșsedintele Putin nu poate fugi de responsabilitatea punerii la dispoziție a specialiștilor și echipamentelor folosite.

Oare, dacă noi în Consiliu eram fermi și puneam valoarea omului deasupra a orice, nu am fi putut lua măsurile de descurajare în timp util?

Azi e Ucraina, se ajunge la granița balticilor, a Poloniei, a României.

Cred că Europa trebuie să vină în practică la valorile ei reale pleacând de la valoarea cea mai importantă, oamenii, iar Rusia trebuie tratată prin această prismă, chiar daca avem pierderi economice consistente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel