Tragerea la sorţi a preliminariilor EURO 2024 se va desfăşura pe 9 octombrie, la Frankfurt; România se află în urna a treia
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 29 sep 2022, 17:55
WhatsApp
Tragerea la sorţi a grupelor preliminariilor Campionatului European din 2024 se va desfăşura pe 9 octombrie (ora 13:00), la Frankfurt, echipa naţională a României aflându-se în urna a treia, informează Federaţia Română de Fotbal pe site-ul său oficial.

În urma tragerii la sorţi vor fi create 7 grupe de câte 5 echipe şi 3 grupe de câte 6. Urnele valorice au fost realizate în baza ierarhiei Ligii Naţiunilor 2022-23.

Cele 4 câştigătoare ale grupelor Ligii A din Liga Naţiunilor vor fi într-o urnă specială şi vor fi alocate în grupe de câte 5.

Componenţa urnelor valorice este următoarea:


Câştigătoare Liga A (Liga Naţiunilor): Ţările de Jos, Croaţia, Spania, Italia
Urna 1: Danemarca, Portugalia, Belgia, Ungaria, Elveţia, Polonia
Urna 2: Franţa, Austria, Cehia, Anglia, Ţara Galilor, Israel, Bosnia-Herţegovina, Serbia, Scoţia, Finlanda
Urna 3: Ucraina, Islanda, Norvegia, Slovenia, Irlanda, Albania, Muntenegru, România, Suedia, Armenia
Urna 4: Georgia, Grecia, Turcia, Kazahstan, Luxemburg, Azerbaidjan, Kosovo, Bulgaria, Insulele Feroe, Macedonia de Nord
Urna 5: Slovacia, Irlanda de Nord, Cipru, Belarus, Lituania, Gibraltar, Estonia, Letonia, Moldova, Malta
Urna 6: Andorra, San Marino, Liechtenstein

Conform procedurii UEFA, următoarele împerecheri nu vor fi posibile: Armenia - Azerbaidjan, Belarus - Ucraina, Gibraltar - Spania, Kosovo - Bosnia şi Herţegovina, Kosovo - Serbia.

În plus, pe considerente ce ţin de climă, nicio grupă nu va putea conţine mai mult de două echipe din următoarea listă: Belarus, Estonia, Insulele Feroe, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia.

Alte restricţii ce ţin de distanţele prea mari vor fi activate în grupele în care se vor regăsi Kazahstan, Azerbaidjan şi Islanda.

Tragerea la sorţi va începe cu echipele din urna Ligii Naţiunilor şi urna 1, coborând spre celelalte urne valorice pe măsură ce bilele sunt epuizate.

Meciurile din preliminariile EURO 2024 din Germania se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2023, urmând a fi decise 20 dintre selecţionatele calificate. Alte 3 reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Ligii Naţiunilor, în martie 2024, notează Agerpres.

Cinci posibile meciuri din preliminariile EURO 2024, interzise de UEFA

UEFA a interzis cinci meciuri care s-ar fi putut desfăşura în preliminariile Campionatului European din 2024. 

Cele cinci confruntări sunt: 

Armenia - Azerbaidjan

Belarus - Ucraina

Gibraltar - Spania

Kosovo - Bosnia-Herțegovina

Kosovo - Serbia

Eventuale confruntări între suporterii acestor națiuni ar putea trece pe planul doi spectacolul sportiv, iar UEFA nu dorește să-și asume un asemenea risc social, scrie Digisport.

Nu sunt, însă, singurele restricţii impuse de UEFA la tragerea la sorţi. Din cauza climei, nicio grupă nu va putea avea în componenţă mai mult de două dintre următoarele echipe: Belarus, Estonia, Insulele Feroe, Finlanda, Letonia, Islanda, Lituania, Norvegia. 

Din cauza distanţei, acelaşi lucru se aplică grupelor în care s-ar putea regăsi Kazahstan, Azerbaidjan şi Islanda. 

Meciurile din preliminariile EURO 2024 din Germania se vor disputa în perioada martie - noiembrie 2023, urmând a fi decise 20 dintre selecţionatele calificate. Alte 3 reprezentative îşi vor câştiga locul la turneul final în urma play-off-urilor Ligii Naţiunilor, în martie 2024, mai arată sursa citată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?