Data publicării:

Tradiții și obiceiuri de Sf. Cuvioasa Parascheva. Ce trebuie să evite să facă tinerele în ziua ”Sfintei Vineri”

Autor: Ioana Dinu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto DC News
Foto DC News

Sfânta Cuvioasa Parascheva, cunoscută și ca ”Sfânta Vineri”, este protectoarea Moldovei. Iată care sunt tradițiile și obiceiurile din această zi importantă din an.

Sfânta Cuvioasa Parascheva este cinstită în ziua de 14 octombrie, iar în credința populară este numită și ”Vinerea Mare de toamnă” sau ”Vinerea celor 12 vineri”. Numele Parascheva vine din grecescul ”paraskevi”, care înseamnă ”a cincea zi a săptămânii, vineri”.

Astfel, în cinstea Sfintei Parascheva, creștinii țineau 12 vineri legate de anumite praznice și sfinți (din prima săptămână a Postului Mare, dinaintea Bunei-Vestiri, din Săptămâna Mare, dinaintea Înălțării, dinaintea zilei Sfintei Treimi,dinaintea sărbătorii nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, dinaintea Sfântului Ilie, dinaintea Adormirii Maicii Domnului, dinaintea Sfinților Arhangheli, dinaintea Sfinților Cosma și Damian, dinaintea Nașterii Domnului, dinaintea Botezului Domnului).

În tradiția populară, ”Sfânta Vineri” este cea care stăpânește lumea femeilor și a îndeletnicirilor acestora, iar în această zi era interzisă munca la câmp, spălatul rufelor, cusutul, torsul și țesutul. 

Obiceiuri și tradiții de Sf. Cuvioasa Parascheva

Sfânta Cuvioasa Parascheva este protectoarea Moldovei, mii de credincioși participând, an de an, la pelerinajul de la Iași. 

 În ziua Sfintei Parascheva sunt pomeniți cei trecuți în ”lumea neîntoarcerii”, iar cu această ocazie se dau de pomană pâine din grâul nou și must.

Credințele și legendele populare o înfățișează oe Sfânta Parascheva sub chipul unei femei bătrâne care veghează pentru sănătatea oamenilor lu fertilitatea pământului. Sfânta Cuvioasa Parascheva mijlocește către Domnul pentru toți creștinii, ocrotește și izbăvește de boli, de spaimă și de pagube, risipește furtunile, aduce mana roditoare și belșug, scrie CreștinOrtodox.ro.

 În această zi nu se mănâncă de dulce, nu se lucrează, iar la țară, bătrânii nu făceau nici focul în sobă, pentru a nu atrage nenorociri asupra casei lor. 

Fetele care cos sau spală în ziua Sfintei Parascheva vor rămâne necăsătorite.

Tot în această zi, se prezice vremea. Astfel, dacă este o zi frumoasă sau mohorâtă, la fel vor fi și celelalte sărbători de peste an.  Țăranii cunoșteau cum va fi iarna, în funcție de cum dormeau oile în ziua prăznuirii Sfintei Cuvioase Parascheva: dacă dormeau unite, era semn că iarna va fi grea, iar dacă acestea dormeau împrăștiate, era chipul unei ierni blânde.

Sfânta Cuvioasa Parascheva dăruiește ajutor, prin rugăciunile ei, tinerilor și bătrânilor, fecioarelor și mamelor, bolnavilor și săracilor. Anumite rugăciuni închinate eu erau scrise pe mici pergamente lu purtate la gât, ca apărătoare de boli, iar în cazul durerilor de cap acestea se legau la frunte.

Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Parascheva

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci. Amin. (doxologia).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel