Data publicării:

Toți politicienii sunt populiști. Profesor Sorin Bocancea: Traian Băsescu a fost un maestru / Alte exemple din România

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Politica
WhatsApp
Inquam Photos / Marius Dumbraveanu
Inquam Photos / Marius Dumbraveanu

Profesorul Sorin Bocancea a vorbit despre politicienii din România care au recurs la populism.

Sorin Bocancea,  profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a vorbit despre politicienii din România care au recurs la populism în ultimii 32 de ani.

„În ceea ce privește populismul, Traian Băsescu a avut un maestru înaintea lui, pe Ion Iliescu. Ion Iliescu a făcut cea mai mare piruetă populistă, el venind din poporul guvernat de către popor, cum spuneau comuniștii, deodată a spus să mergem spre legile strămoșești ale poporului, de parcă până atunci Ion Iliescu fusese un om din popor, de parcă nu fusese tocmai în aparatul guvernării comuniste.

Un alt maestru a fost Corneliu Vadim Tudor, care întotdeauna spunea că el reprezintă poporul. Toți au uzat, chiar și cei mai sofisticați politicieni, de populism. Și Călin Popescu Tăriceanu, și Crin Antonescu, toți au trecut prin această albie a populismului. Populismul mizează foarte mult pe conflict. Întotdeauna trebuie cineva stigmatizat, trebuie arătat răul. Traian Băsescu a fost un maestru în a identifica răul: mogulii, baronii: Ne întâlnim la țepe în Piața Victoriei / Ne întâlnim de Revelion. Era contactul direct cu poporul, crearea senzației că este din popor și merge în popor. Și președintele Iohannis a recurs la populism, cu geaca roșie, când intrat în mulțime“, a spus, la DC News, prof. univ. dr. Sorin Bocancea.

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  Noua stângă pretinde că e „de dreapta“. Profesor Bocancea: „Este tot o tehnică populistă“ / „Parcă își dau singuri cu tesla peste degete“

Youtube video image

Populismul, mecanism de comunicare politică sau ideologie? Sorin Bocancea: Vine cu soluții de moment, aduce fericirea astăzi, dar este numai o promisiune

 

Sorin Bocancea, profesor universitar doctor la Universitatea „Petre Andrei“ din Iași, a explicat de ce populismul nu este o ideologie:

„Din punctul meu de vedere, populismul este o tehnică de propagandă, pentru că a apărut o întreagă literatură, mai ales în ultimii 10 ani, în România, care susține că populismul ar fi o ideologie. Din punctul meu de vedere nu este o ideologie, ci este doar o tehnică de propagandă, iar argumentul meu este următorul: Ideologia propune un model uman, un ideal de viață și un program de fericire, ideologia este un fenomen mai complex, care este prezent în viața individului tot timpul, îl formează pe individ și îi formează opțiuni pe termen lung, pe când populismul vine cu așa-zise soluții rapide, pe moment, și promite fericirea astăzi doar prin realizarea unui singur punct, a unei singure nevoi.

Populismul nu formează oameni convinși, populismul este pur și simplu o tehnică de propagandă prin care se exploatează o problemă momentană, vine cu soluții de moment, aduce fericirea astăzi, dar este numai o promisiune, pentru că modalitățile de rezolvare ale problemei nu sunt tocmai cele corecte“, a spus profesorul Sorin Bocancea (citește continuarea AICI).

CITEȘTE ȘI    -    EXCLUSIV  De ce apar non-stop informații catastrofale, deși lucrurile nu stau întotdeauna atât de rău cum ni se prezintă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel