Data actualizării:
Data publicării:

"Auzisem că sunt spitale unde pot fi tratați bolnavii nu numai cu descântece și cu împărtășanie". Cum s-a hotărât neurochirurgul Leon Dănăilă să meargă la Medicină

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Reputatul medic neurochirurg Leon Dănăilă a vorbit despre momentul care l-a determinat să aleagă Medicina, deși provenea dintr-o familie modestă și nu se putea lăuda cu nota 10 pe linie la școală.

"Eu sunt născut într-o familie de oameni săraci. La mine, la Darabani, când cineva era bolnav, venea o babă și îi descânta, după aia chema preotul și îl împărtășea și cu asta se termina tratamentul. Individul respectiv murea. Eu auzisem că la Cernăuți, în Bucovina, sunt doctori și spitale unde pot fi tratați bolnavii nu numai cu descântece și cu împărtășanie, ci cu metode moderne care îi pot ajuta în diferite afecțiuni. Și atunci am zis: "Eu mă fac medic, să-i ajut pe toți oamenii ăștia săraci", a povestit Leon Dănăilă, într-un interviu pentru viva.ro.

"Cum, tu la Medicină?"

După ce a terminat școala primară la Darabani, acesta a ales liceul în locul agriculturii.

"M-am dus la liceu, am găsit o bibliotecă foarte mare și am citit cu nesaț cărți din domeniul medical. Mi-a plăcut foarte mult medicina și să îi ajut practic pe oameni. Chiar și atunci mă întrebau diverse persoane ce să facă, în cazul a diferite boli. După ce am terminat liceul, m-am dus la secretar, cel care trebuia să-i dea o adeverință fiecărui absolvent de liceu, întrebând la ce facultate vrea să se ducă. Eu am spus că vreau la Medicină. A fost surprins: "Cum, tu la Medicină?". Ei bine, matematica nu îmi plăcea, ce să rezolv? Niște probleme? Cu ce-i ajut pe bolnavi dacă fac niște ecuații? Eu, dacă sunt medic, îi ajut să îi fac bine pe bolnavi.

Atunci l-am rugat să-mi dea o adeverință pentru Medicină și a zis: "Uite, toți care au nota 10 merg acolo, tu nu ai cum." Adevărul era că toți colegii care erau fii de directori, fii de primari aveau nota 10 pe linie. Eu aveam 10 la științe naturale și la română. La matematică abia am scăpat de corigență. Da... În sfârșit… M-am dus totuși la Medicină", a mai povestit reputatul neurochirurg.

Și a fost singurul care a luat examenul, dintre toți care îl dăduseră.

Cine este Leon Dănăilă

Reputatul medic neurochirurg profesor Leon Dănăilă, membru titular al Academiei Române, s-a născut la 1 iulie 1933, la Darabani, în judeţul Botoşani. A absolvit Liceul "Grigore Ghica Vv" din Dorohoi în anul 1952, apoi, în perioada 1952-1958, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din Iaşi, potrivit biografiei de pe site-ul https://acad.ro/.

A lucrat timp de doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960), iar ulterior, timp de un an, la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În anul 1961 a ocupat prin concurs postul de medic secundar neurochirurg la Clinica de Neurochirurgie de la Spitalul "Gh. Marinescu" din Bucureşti, scrie Agerpres. În anul 1966 a devenit medic specialist neurochirurg, iar în 1972 - doctor în medicină cu o lucrare referitoare la neurinomul spinal. Tot în 1972 a devenit licenţiat şi al Facultăţii de Filosofie-Psihologie din Bucureşti.

A studiat neurochirurgia timp de un an la New York, în cadrul unei burse Fullbright (1980-1981), şi a participat la diferite specializări, cursuri şi schimburi de experienţă la Budapesta (1978 şi 1979), Delft (1981), Moscova (1982), Edinburgh (1990), Glasgow (1990), Dusseldorf (1991), Paris (1991), Bruxelles (1995).

În 1981 a înfiinţat prima secţie de neurochirurgie vasculară şi microneurochirurgie vasculară din ţară şi în acelaşi an a devenit şeful Clinicii II Neurochirurgie vasculară din cadrul institutului (IBCV). Începând cu anul 1990 a fost conducător ştiinţific de doctorate, atât pentru doctoranzi români, cât şi străini (Israel, Grecia, Egipt), iar în această calitate a format 21 de doctori în ştiinţe medicale. (https://acad.ro/.)

În 1991 a ocupat prin concurs postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti, iar în anul 1992, pe cel de profesor de psihoneurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii "Titu Maiorescu" din Bucureşti. În perioada 1992-2004 a fost director al departamentului de Neurochirurgie din cadrul Facultăţii de Medicină "Carol Davila" din Bucureşti.

A fost director general al Spitalului "Gh. Marinescu" din Bucureşti (1994-1995), director general adjunct al Institutului de Boli Cerebrovasculare "Vlad Voiculescu" din Bucureşti (1995-2004), precum şi preşedinte al comisiei de neurochirurgie din cadrul Ministerului Sănătăţii (1990-2004).

Peste 40.250 intervenţii chirurgicale

A fost senator în legislatura 2016-2020, din partea Partidului Naţional Liberal, fiind ales în Circumscripţia electorală nr. 42 Bucureşti.

"Datorită specializărilor continue şi aplicării celor mai moderne tehnici operatorii, în cazul neurinoamelor de acustic, a redus mortalitatea operatorie de la 51% la 4%, iar în domeniul anevrismelor intracerebrale, de la 59% la 4%. Aceste rezultate se datorează faptului că a introdus în arsenalul sălii de operaţie din România microscopul operator în anul 1979 şi laserul în anul 1984", se menţionează pe site-ul https://acad.ro/.

A efectuat peste 40.250 intervenţii chirurgicale din care peste 21.000 cu microscopul operator, peste 700 cu laserul şi circa 17.000 clasic, fără microscop şi fără laser, potrivit sursei menţionate mai sus. A introdus şi publicat pentru prima dată în România şi printre primii pe plan internaţional tratamentul conservator al hematoamelor intracerebrale primare. Este neurochirurgul care a operat anevrismele sistemului arterial vertebro-bazilar începând cu anul 1985 în România. Rezultatele acestor operaţii sunt publicate în diferite lucrări ştiinţifice. A studiat şi a efectuat primele calosotomii pentru tratarea epilepsiei.

Profesorul Leon Dănăilă deţine 18 brevete de inventator şi zece de inovator, printre care şi cel referitor la plastia cu pudră de os autolog (Brevet de inventie nr. 112951/februarie 1998). Face parte din comitetul director al unor reviste de specialitate: "Romanian Journal of Reconstructive Microsurgery", "Romanian Neurosurgery", "Romanian Journal of Neurology and Psychiatry", "National Medical Review", "Chirurgia", "Medicina modernă".

Membru al Academiei Române și al Academiei de Ştiinţe Medical

La 24 octombrie 1997 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, devenind apoi, la 20 decembrie 2004, membru titular al acesteia. Este membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale (din 1993), precum şi membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă (din 2004).

Este, de asemenea, membru al Académie Européenne D'Information (1999), membru în "L'Académie Centrale Européenne des Sciences, des Lettres et des Arts" (2009), membru titular al American Romanian Academy of Arts and Sciences (2017), membru titular al Deutsch-Romänische Academie Baden-Baden EV (2017), membru titular al Academiei de Ştiinţe Medicale din Republica Moldova (2018).

În oraşul Darabani există în prezent Muzeul "Leon Dănăilă", în imobilul care a aparţinut părinţilor profesorului Leon Dănăilă şi unde pot fi văzute bunuri din colecţia personală a acestuia. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel