Data publicării:

TOT ce trebuie să știi despre tratamentul pentru varice. Dr Sorin Băilă: Suntem stăpâni pe procedurile noastre

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Dr Sorin Băilă, medic primar chirurg în Institutul de Chirurgie Cardiovasculară „CC Iliescu” din București, șeful secției de CHIRURGIE VASCULARĂ de aici și doctor în științe medicale, a venit cu precizări importante despre tratamentul pentru varice. 

„Alături de un diagnostic corect, indicația chirurgicală este punctul de căpătâi în activitatea noastră. Trebuie să știm foarte clar când operăm varicele. În afară de momentul în care pacienții spun că au o problemă estetică, operăm când varicele sunt simptomatice și afectează foarte mult calitatea vieții. Este foarte importantă priceperea medicului, pentru că nu există o simptomatologie specifică. În acest sens, e important de făcut un diagnostic diferențial. Trebuie să știm că nu există o durere tipică venoasă, ci sunt mai multe simptome care sunt îmbrăcate în noțiunea generală de durere de tip venos: de la durerea în sine, până la senzație de arsură, de picior greu, de picior umflat... acei cârcei cunoscuți de mulți. Toate aceste simptome pot fi prezente, de aceea repet că este bine de știut să facem un diagnostic diferențial”, a zis medicul Sorin Băilă în cadrul interviului acordat DCNews și DCMedical. 

Întrebat dacă operația în sine este complicată, a spus că nu

„Vorbim la modul generic despre un tratament chirurgical, pentru că sunt mai multe procedee intervenționale, pornind de la scleroterapie, de la proceduri endovenoase hipertermice, laserul. Dacă vorbim despre laser, vorbim și despre laserul dermatologic. Vorbim și despre chirurgia deschisă. Însă trebuie știut că trebuie să cunoaștem foarte bine unde se produce boala, care sunt zonele răspunzătoare de această circulație deficitară, să le suprimăm prin una din metodele intervenționale, repet: scleroterapie, terapie endovenoasă, hipertermică sau chirurgie deschisă”, a explicat medicul. 

„Intervențiile prin care se exclud varicele nu reprezintă intervenție cu risc mare, cu atât mai mult cu cât avem un diagnostic corect. Suntem stăpâni pe procedurile noastre și aplicăm corect metodele de protocol terapeutic”, a subliniat Sorin Băilă.

Venele sănătoase nu fac față unui obstacol de neînvins: kilogramele în plus

„Obezitatea este un factor de risc (n.r. - pentru varice). Am văzut pacienți cu insuficiență venoasă cronică severă până în stadiul final de ulcer de gambă, ulcere impresionante, voluminoase de gambă. Prin scanarea morfologică și funcțională a sistemului venos, venele erau perfect normale. Obezitatea este una dintre marile probleme de sănătate  - vorbim despre o mare problemă pentru boala venoasă cronică, pentru boala varicoasă, dar și o mare problemă pentru boala cardiovasculară”, a spus Dr Sorin Băilă la DC News și DC Medical. 

Care este probabilitate ca o persoană să aibă varice dacă părinții săi au suferit de această boală

„Este demonstrat că un descendent din doi părinți cu boală varicoasă are o probabilitate până la 80-85% să facă varice. Aceasta scade până la 25% dacă doar unul dintre părinți este varicos (dacă vorbim de bărbați). Dacă este de sex feminin, procentul poate să ajungă până la 62%. Femeile sunt mult mai expuse bolii decât bărbații. Progesteronul, hormon specific femeilor, determină o subțiere a peretelui venos. De asemenea, perioada de sarcină, când alături de acest exces de hormoni, în special progesteron, este și un volum circulant mai mare, cât și volumul mărit al uterului care poate să producă o compresie pe venele abdominale și să îngreuneze întoarcerea venoasă de la nivelul membrelor inferioare”, a spus Dr Sorin Băilă.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel