Tornadă cu viteze ale vântului de circa 200 de km/h, în Slovacia - VIDEO
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 06 aug 2021, 13:00
WhatsApp
Tornadă cu viteze ale vântului de circa 200 de km/h, în Slovacia / Foto: Pixabay
Tornadă cu viteze ale vântului de circa 200 de km/h, în Slovacia / Foto: Pixabay
O tornadă a lovit o localitate din estul Slovaciei cu viteze ale vântului de peste 200 km/h.

O tornadă care a lovit joi localitatea Petkovce din estul Slovaciei a avut un nivel preliminar F2 pe scara Fujita, fiind însoţită de viteze ale vântului de până la 200 km/h, a indicat Institutul slovac de Hidrometeorologie (SHMU) pe pagina sa de internet, adăugând că este necesară o analiză mai detaliată a daunelor pentru a determina intensitatea exactă a fenomenului, relatează Agerpres, citând agenţia TASR.

Tornada din Petkovce, în apropiere de oraşul Presov, a avariat mai multe gospodării, a declarat joi pentru TASR primarul localităţii, Pavol Hybala. Pompierii au intervenit la faţa locului.

Au fost raportate pagube la patru gospodării, după ce acoperişurile au fost luate de vânt. Câţiva copaci au fost dărâmaţi, liniile electrice au fost rupte. Un drum local este impracticabil, conform Departamentului regional pentru stingerea incendiilor şi intervenţii de urgenţă din Presov.

S-a putut vedea cum aerul se învârtea, luând totul pe sus. Fragmente de acoperiş au fost purtate la aproximativ 100 de metri distanţă. A lovit doar partea inferioară a satului. A durat cam un minut, dar a distrus tot, a făcut ravagii aici, a spus primarul joi, adăugând că nu au fost înregistrate victime în urma trecerii tornadei.

Hybala a declarat că nu a fost efectuată deocamdată o evaluare a pagubelor, precizând că pe lângă cele patru case care au rămas fără acoperiş alte trei gospodării au fost avariate.

Slovacia nu a fost singura ţară din Europa Centrală care a fost lovită de o tornadă joi, alte două tornade formându-se în aceeaşi zi în Polonia, în localităţile Rzeszow şi Jozefow.

Furtunile au făcut din nou ravagii în România

Furtunile au făcut din ravagii în mai multe județe din țară. 

În Gorj, mai multe monumente funerare au fost scoase din pământ de furtunile puternice, pe Transalpina rafalele de vânt au depășit 140 de kilomertri pe oră, iar un camion s-a răsturnat. În mai multe zone din țară, zeci de mașini au fost distruse, iar acoperișurile caselor au fost smulse de vijelie, transmite Realitatea Plus. 

Vijelia a făcut prăpăd și în Timișoara. Acoperișul și balcoanele unui bloc au fost distruse, iar mai multe mașini au fost avariate. Totodată, vântul puternic a doborât la pământ mai mulți stâlpi de electricitate. Mașini distruse de bucăți mari din lemn desprinse din acoperișurile smulse de pe blocuri au fost și în Lupeni, Hunedoara. 

În localitatea Stăneşti, din judeţul Gorj, mai multe monumente funerare au fost scoase din pământ, după ce un copac din curtea cimitirului a fost doborât de rafalele puternice. Rădăcinile copacului au scos crucile din pământ. Imaginile video le puteți vedea AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?