Topul orașelor lumii, la calitatea vieții. Timișoara și Cluj sunt clasate peste Los Angeles, Paris și Londra
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
București / Fotografie creată de Marian Mirea, de la Pexels
București / Fotografie creată de Marian Mirea, de la Pexels
Într-un top al orașelor lumii, la capitolul calitatea vieții, Bucureștiul se află în urma Sofiei. Timișoara și Cluj sunt însă peste Capitală - de asemenea, se clasează chiar peste Los Angeles, Paris sau Londra.  

Într-un clasament al calității vieții întocmit de portalul Numbeo, Bucureștiul este sub Sofia și Budapesta. Totuși, Capitala, care este depășită de alte două orașe din România, devansează orașe ca Hong Kong și Shanghai. Clujul și Timișoara sunt orașele clasate peste Los Angeles (138), Paris (177) și Londra (163). 

Clasamentul portalului Numbeo a fost întocmit în urma analizării a 255 de orașe de pe Planetă - câteva și din România. La întocmirea clasamentului s-a ținut cont de factori precum salariile, costul real al vieții, prețurile, puterea reală de cumpărare, poluarea, traficul, siguranța și sănăttea oamenilor. 

Cel mai bine clasat oraș din țara noastră este Timișoara, pe locul 116. Clujul urmează Timișoara, pe locul 123. De asemenea, Bucureștiul a primit locul 188 și este peste Hong Kong (222), Roma (203), Shanghai (235) sau Beijing (251). Budapesta se clasează pe locul 172, iar Sofia pe locul 144. 

Pe primul loc în top, un oraș din SUA 

În acest clasament, pe primul loc a fost clasat un oraș din SUA, Raleigh. Acesta este urmat de două orașe din Australia, Canberra și Adelaide. Pe locul patru se află Zurich, cel mai bine clasat oraș european. 

În topul costului vieții, Bucureștiul este cel mai scump oraș din România

Într-un alt top, al costului vieții, cel mai scump oraș din România este Bucureștiul (184), urmat de Cluj (185). Locurile 185, 201 și 204 în acest top sunt ocupate de Cluj, Iași și Timișoara. 

Totuși, cele mai scumpe din lume sunt Zurich, Basel și Geneva - trei orașe din Elveția. 

VEZI ȘI: Topul celor mai scumpe orașe din lume în 2021, conform Economist Intelligente Unit

Cercetătorii Economist Intelligente Unit (EIU) au monitorizat 173 de orașe, cu 40 mai multe ca anul trecut, comparând prețurile a peste 200 de produse, pentru a stabili topul celor mai scumpe. 

Studiul publicat la finele anului 2021 de EIU arată că blocajele din lanțul de aprovizionare și cererea în continuă schimbare a consumatorilor au dus la creșterea costului vieții în multe dintre cele mai mari orașe, potrivit CNN.  

Orașul israelian Tel Aviv a urcat pentru prima dată în clasament și l-a depășit pe liderul de anul trecut, Paris. Capitala Franței se află la egalitate cu Singapore, pe locul al doilea. O creștere spectaculoasă a fost înregistrată de orașul iranian Teheran, care a ajuns de pe locul 79 pe locul 29. Vezi clasamentul AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel